Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Kremy, glazury

Tort okolicznościowy z mnóstwem owoców

Tort okolicznościowy z mnóstwem owoców jest oryginalny, niesamowity, piękny, oszałamiająco pyszny. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone i owocami był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Składniki na ciasto:
– 1 jajko
– 80g cukru
– 40g miodu
– 50g masła
– 200g mąki
– 0,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 1 szklanka kremówki
– 1/4 szk. cukru pudru
– cukier wanilinowy
dodatkowo: borówki maliny, pomarańcza, liście mięty, kiwi, ciemne winogrona
Jajko i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na pół, i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy okręg o grubości ok. 6-7mm, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy.
Przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Pod koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jeden placek za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – borówki, maliny, z pomarańczy układamy kwiat. (Można dekorować według uznania). Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka  godzin aby zmiękło.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ