Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dekoracje ciast Deser

Piernikowe świąteczne budowle

Magia świąt Bożego Narodzenia wprowadza w nas nastrój melancholii, wewnętrznego spokoju, jesteśmy lepsi i jakby milsi dla otoczenia. Pomimo zabiegania, szykowania, domowych porządków – znajdujemy jeszcze czas na świąteczne dekoracje, i nie tylko choinki. Pierniki…. w moim domu znalazły swoje stałe miejsce. Bardzo lubię je dekorować, składać domki, tworzyć miasta…. na koniec je zjadamy. Dziś propozycja udekorowania lukrem pierniczków i złożenie w kształcie kościółka. Zastosowałam tu lukier królewski.
Przepis na ciasto piernikowe:
– 2 jajka
– 160g cukru pudru
– 80g miodu
– 100g masła
– 400g mąki
– 1 łyżeczka sody
– szczypta soli
– 1,5-2 łyżeczki przyprawy korzennej
Składniki lukru:
– 25 dkg cukru pudru
– 1 białko kurze
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sok z pół cytryny
Masło rozpuszczamy, jeżeli zbyt gorące pozostawiamy do wystudzenia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miód, mieszamy chwilę na najmniejszych obrotach i chwilę na wysokich. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wolno do połączenia składników. Wałkować na stolnicy na grubość 3 – 5 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce.
Możemy zająć się teraz lukrem.
Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.
Lukier królewski można łatwo zabarwić na dowolny kolor barwnikiem spożywczym. Należy nie przesadzać z ilością barwnika. Lukier łatwo się barwi, a gdy postoi kilka godzin to często nabiera jeszcze intensywniejszego koloru. (Najlepiej użyć barwników w żelu lub ewentualnie w proszku. Barwniki w płynie rozrzedzają lukier. Należy wówczas dodać więcej cukru pudru, gdyby wyszedł za rzadki).
Jeśli nie używamy lukru od razu, należy przykryć go folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni lukru. W ten sposób lukier nie obeschnie.
Lukier można przechowywać, przykryty folią spożywczą do paru dni w lodówce. Przed użyciem wymieszać łyżeczką.
Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ciasteczka, lub dowolne ciasteczkowe figury.

Uwagi:
– Aby uzyskać pierniczki z cukierkowymi witrażykami – przed upieczeniem w dużym pierniczku wykrawać mniejszy otworek, nasypać do niego pokruszonych landrynek (z górką) i piec na macie teflonowej, ściągając z blachy dopiero po wystudzeniu.
– Pierniczki z otworkiem do przewlekania – otworek należy zrobić przed pieczeniem (np. słomką do napojów).
– Pierniczki po upieczeniu są twarde, później zmiękną (należy je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku). Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy). Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później.
Aby pierniczki zmiękły potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Wtedy będą rozpływały się w ustach! Ułóż pierniczki (jeszcze przed lukrowaniem) na kratce i przenieś do pomieszczenia o wysokiej wilgotności. Jeśli u Ciebie w domu jest dość sucho, schowaj pierniczki do szczelnej puszki z kawałkami obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co parę dni, by nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców.
Smacznego.

2 KOMENTARZE

ZOSTAW ODPOWIEDŹ