Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Obiad

Placki ziemniaczane z cukinią i marchewką

Któż nie lubi placków ziemniaczanych. Jeżeli nie próbowaliście z dodatkiem cukinii to najwyższy czas spróbować. Placki z cukinią, dzięki temu, że cukinia została pozbawiona większości soku nie przypalają się i mają wspaniałą konsystencję – w środku są miękkie, a ich skórka i brzegi są rozkosznie chrupiące. Co ważne, tak przygotowane placki z cukinią nie nasiąkają dużą ilością tłuszczu podczas smażenia.
Cukinia stanowi pyszny dodatek do wielu potraw, wprowadzenie jej do jadłospisu niesie za sobą mnóstwo korzyści dla zdrowia, które można wymieniać bez końca. Cukinia składa się aż w 95 % z wody i ma bardzo małą wartość energetyczną, dzięki czemu poleca się ją osobom starającym się zgubić nadprogramowe kilogramy. Warzywo to ma również niski indeks glikemiczny, dlatego szczególną uwagę powinny mu poświęcić osoby chorujące na cukrzycę.
Cukinia ma mnóstwo błonnika, a poza tym jest bogata w takie składniki odżywcze jak: potas, wapń, sód, fosfor, witamina C, witamina K oraz witaminy z grupy B (B1,B3). Warto również wiedzieć, że jest ona warzywem, w którym nie odkładają się żadne metale ciężkie.
WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE Cukinii:
– wspiera odchudzanie – jest niskokaloryczna, dzięki czemu wspomaga utratę wagi. W 100 g cukinii znajduje się zaledwie 16 kcal. Dzięki dużej zawartości błonnika, cukinia przyspiesza spalanie tłuszczu. Co więcej, warzywo to składa się głównie z wody, dlatego świetnie nawadnia organizm.
– dba o zdrowie serca – cukinia ma mało tłuszczu i sodu, dzięki czemu wspomaga równowagę węglowodanów w diecie. Dzięki zawartości błonnika, cukinia zmniejsza ryzyko udarów mózgu, nadciśnienia oraz chorób serca. Ma również sporo magnezu i potasu – niedobór tych minerałów często może być przyczyną niewydolności serca.
– działa antystresowo – cukinia zawiera mnóstwo witamin z grupy B, dzięki czemu redukuje poziom stresu, przeciwdziała depresji, działa odprężająco na nasz organizm oraz wpływa na lepszą pamięć i koncentrację.
– odkwasza organizm – cukinia przynosi równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.Wszystko dzięki swoim właściwościom oczyszczającym, które pomagają w pozbyciu się toksyn. Spożywanie cukinii szczególnie poleca się osobom jedzącym dużo mięsa i serów – te produkty sprzyjają zakwaszeniu organizmu.
– dba o wzrok – cukinia zawiera luteinę i zeaksantynę, dwa przeciwutleniacze, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej. Ma również witaminę A, która wspiera zdrowie naszych oczu. Naukowcy z Uniwersytetu Rochester podkreślają również, że dieta niskotłuszczowa przynosi mnóstwo korzyści zdrowotnych dla wzroku, dlatego tym bardziej warto włączyć cukinię do swojej diety.
– reguluje poziom cukru we krwi – cukinia jest szczególnie polecana osobom chorym na cukrzycę. Ma mało węglowodanów, niski indeks glikemiczny (nawet po ugotowaniu), przez co nie podnosi poziomu cukru. Błonnik zawarty w cukinii równoważy poziom cukru, a magnez i cynk rozkładają glukozę.
– leczy astmę – wszystko, dzięki sporej zawartości witaminy C, która ma działanie przeciwzapalne, jak również miedzi, która sprzyja leczeniu chorób układu oddechowego
– obniża poziom cholesterolu – zawarte w cukinii witaminy C i A opóźniają początki miażdżycy tętnic, natomiast błonnik reguluje poziom cholesterolu.
– jest antyrakowa – wszystko,dzięki sporej zawartości błonnika, który pochłania nadmiar wody w okrężnicy, utrzymuje wystarczającą wilgoć kału, dzięki czemu wpływa korzystnie na przemianę materii. Z tego powodu błonnik jest polecany w profilaktyce raka jelita grubego.
– poprawia stan skóry – luteina i zeaksantyna mają działanie przeciwstarzeniowe, gdyż chronią komórki skóry i ciała przed działaniem wolnych rodników. Poza tym są to przeciwutleniacze, które rozjaśniają skórę i poprawiają jej kondycję. Cukinia składa się w 95 % z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia skórę.
Składniki na placki ziemniaczane z cukinią i marchewką:
– 1 marchew
– mała cukinia
– 1 cebula
– 3 duże ziemniaki
– 2 jajka
– sól, pieprz do smaku
– 1 szklanka mąki
– olej kokosowy do smażenia
Cukinię obieramy i ścieramy na najgrubszych oczkach tarki. Marchewkę ścieramy na średnich oczkach (tzw. włoski). 2 ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach, 1 na średnich. Cebulę ścieramy na najdrobniejszych oczkach.

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku, wbijamy jajka – dokładnie wyrabiamy.

Na rozgrzanym tłuszczu smażymy placki 2-3 minuty z każdej strony na rumiano. Wykładamy na talerz wyścielany ręcznikiem papierowym w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują na gorąco.
Smacznego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ