Sezon jagodowy trwa, więc wykorzystuję te owoce na maksa. Uwielbiam jagody w różnych daniach – ciastach (pampuchy, zupa jagodzianka, masy z dodatkiem jagód, suszone na herbatkę w zimowe wieczory itp.). Jednym z przepisów jest babka z jagodami, niesamowicie prosta i szybka w wykonaniu.
Składniki:
– 1,5 szklanki cukru
– 4 jajka
– 3/4 szklanki oleju
– 1 szklanka wody gazowanej
– 2,5 szklanki mąki
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
– świeże jagody (1-1,5 szklanki)
– 250ml śmietany 36% + pół szklanki jagód + 1 płaska łyżka cukru
Jajka z cukrem ubić do białości mikserem, dodać olej i wodę gazowaną, na koniec dodać cukier waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać łopatką. Do przygotowanej formy wlewamy trochę ciasta i wsypujemy część jagód (jagody wcześniej oprószyć mąką), wlewamy następną część ciasta i wysypujemy resztę jagód starając się aby były mniej więcej równo rozłożone. Wstawimy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 50-55 minut ( do suchego patyczka).
Jeżeli piekliśmy w formie silikonowej, wyjmujemy z niej ciasto od razu po upieczeniu.
Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto jest już w miarę chłodne, przygotowujemy krem z jagód i śmietany. Do naczynia wlewamy śmietanę i miksujemy aż będzie sztywna, w między czasie dodajemy cukier. Pod koniec ubijania dodajemy zmiksowane jagody i chwilę razem miksujemy. Tak przygotowanym kremem za pomocą tylki dekorujemy całe ciasto.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..