Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasto marchewkowe – proste ciasto dla cukrzyka

Dobrym pomysłem na zdrowe ciasto zarówno dla cukrzyków, jak i pozostałych gości, będzie przygotowanie prostego ciasta marchewkowego. Wilgotne, aromatyczne, miękkie i soczyste ciasto marchewkowe. Łatwe do przygotowania i długo utrzymujące świeżość. Ciasta dla cukrzyków zawierające warzywa to doskonały pomysł. W gotowych wypiekach nie czuć ich smaku, a jednocześnie zawierają tak wskazane dla diabetyków składniki. Ciasto marchewkowe jest jednym z takich wypieków.
Do jego wykonania są potrzebne podobne produkty jak do tradycyjnej wersji deseru, jednak o nieco obniżonym wskaźniku indeksu glikemicznego.
Proste ciasto dla cukrzyka
– 0,5 kg startej marchewki
– 50 ml oleju rzepakowego
– 4 jajka
– 2 łyżki słodzika (erytrytol lub ksylitolu)
– 150 g mąki owsianej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– płaska łyżeczka cynamonu
– łyżeczka przyprawy do pierników
– dwie garści bakalii (rodzynek, orzechów włoskich)
Mąkę owsianą uzyskasz z płatków owsianych – wystarczy tylko zmielić płatki owsiane.
Marchew obraną i umytą wystarczy zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Przygotowanie ciasta jest niezwykle proste – należy połączyć ze sobą mokre składniki, dodać do nich pozostałe, suche i dokładnie wymieszać szpatułką. Na koniec połącz z ubitymi białkami. Przelej masę do wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piecz w 180 st. C przez około godzinę.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ