Faszerowane jajka z pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami i papryką z drobno siekaną cebulką, zawsze robią furorę i znikają ze stołu jako jedne z pierwszych. Znajdują się w czołówce moich ulubionych dań, jakie szykuję na Wielkanoc. Posypane świeżymi ziołami, dumnie zajmują miejsce tuż obok babek i pieczonych mięs. Sprawdzą się również na różnego rodzaju imprezach i oprócz pysznego smaku zaletą jest szybkie wykonanie.
Składniki:
– 4 średnie jajka
– 200 g pieczarek
– 1 cebula szalotki
– 1/4 papryki czerwonej średniej
– 2 łyżki dobrego majonezu
– 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia
– koperek do posypania
przyprawy: pół łyżeczki pieprzu ziołowego, sól do smaku

Aby zrobić jajka faszerowane należy w pierwszej kolejności prawidłowo ugotować jajka na twardo. Średnie jajka gotuję zazwyczaj do ośmiu minut, nie dłużej. Koniecznie zobacz jak ugotować jajka na twardo. Polecam zawsze ugotować o dwa jajka więcej, niż planujesz podać do faszerowania. Może się bowiem zdarzyć, że jajko nie obierze się ładnie lub pęknie w trakcie gotowania.

Cztery średnie jajka umieść w garnku z jeszcze zimną wodą. Czas odmierzasz od momentu zagotowania się wody w garnku. Pilnuj wówczas, by woda cały czas się gotowała, jednak nie za mocno. Po ugotowaniu polecam od razu zalać jajka zimną wodą, jednocześnie lekko obijając skorupkę jajka. Po chwili możesz je obrać i odłożyć na talerz do przestudzenia.
W trakcie gotowania jajek zacznij szykować farsz. Pieczarki opłukaj, osusz, posiekaj w drobną kostkę. Umyj małą czerwoną paprykę, również okrój w kostkę. Cebulkę szalotkę obierz, posiekaj. Możesz też użyć zwykłą cebulę.

Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej 4 łyżki oleju roślinnego do smażenia. Cebule zacznij podsmażać na patelni. Ustaw odrobinę niższą niż średnia moc palnika. Od czasu do czasu zamieszaj cebulę drewnianą łyżką.
W trakcie podsmażania cebuli dodaj paprykę, następnie posiekane pieczarki. Pod koniec smażenia wsyp pół łyżeczki pieprzu ziołowego oraz sól do smaku. Zamiast pieprzu ziołowego możesz użyć zwykłego pieprzu czarnego. Daj go wówczas odrobinę mniej, gdyż czarny pieprz jest znacznie ostrzejszy niż ziołowa mieszanka.
Mieszaj farsz i smaż tak bez przykrycia do 15 minut.

Obrane i przestudzone jajka przekrój wzdłuż na pół. Wyjmij żółtka i umieść je w misce z farszem. Dodaj jeszcze dwie łyżki dobrego majonezu.
Farsz bardzo dokładnie wymieszaj. Możesz wcześniej pokruszyć ugotowane żółtka, by szybciej połączyły się z resztą składników. Jeżeli farsz jest zbyt “suchy”, dodaj jeszcze majonezu. Połówki jajek wypełnij farszem pieczarkowym i umieść na talerzu. Całość posyp posiekanym koperkiem. Na każdym jajku umieść listek pietruszki.

Do dekoracji świetnie sprawdzi się szczypiorek, natka pietruszki lub rzeżucha.
Smacznego.
Wcześniej przygotowane faszerowane jajka przechowuj w lodówce przed podaniem na stół.

Dodaj komentarz