Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Domowe wyroby

Kompot z wiśni – zapasy na zimę

Wiśnie w Polsce uprawiane są praktycznie od zawsze. Ich owoce nie koniecznie są takie słodkie jak owoce czereśni, a czasami nawet bardzo kwaśne w zależności też od odmiany, ale to tylko dodaje im uroku kulinarnego. Mogą być wykorzystywane na wszelkie możliwe sposoby, nie tylko na świeżo, ale również jako zapasy na zimę. Dodatkowo wspaniale nadają się do mrożenia, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się potrawami z nich przygotowanymi praktycznie przez cały rok. Kolejnym atutem tych owoców jest łatwość obróbki oraz przygotowania. Nawet najmniej doświadczony kucharz poradzi sobie z wiśniowymi potrawami. Najczęstszym jednak sposobem na ich wykorzystanie jest zrobienie kompotu. Smaczny, orzeźwiający, a przede wszystkim zdrowy napój nadaje się do każdego posiłku lub do spożywania bez okazji.
Kompot z wiśni jest świetnym dodatkiem do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jak przygotować kompot, by mógł przebywać w Twojej spiżarni przez kilka miesięcy? Poznaj sprawdzone proporcje składników i wyczaruj smaczny, domowy kompot.
– wiśnie 2kg
– 1 kg cukru
– 1 litr wody
Przygotowanie:

Umyte wiśnie, odsączone, ułożyć w słoikach.

Zagotować wodę z cukrem. Powstałym gorącym syropem zalać owoce.
Na dno garnka ułożyć ściereczkę, włożyć słoiki, zalać wodą do wysokości 3/4 słoików, pasteryzować 20 minut. Jeżeli mamy piekarnik z funkcją pasteryzacji – robimy to w piekarniku.

Smacznego.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ