Przepis na pyszne żeberka w słodkiej kapuście czyli solidna porcja przysmaku niejednego łasucha. Przepis jest prosty i nie pracochłonny za to efekt pracy to bardzo smaczny obiad, przyznam że to jest ulubiona wersja żeberek mojej rodziny.
Żeberka wieprzowe w kapuście
Składniki:
– 0,8kg żeberek wieprzowych (paski)
– jedna mała główka kapusty białej
– 1 cebula
– 150g pieczarek
– olej i smalec do podsmażenia żeberek
mieszanka ziół do żeberek:
– łyżeczka słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– szczypta czosnku w proszku
– szczypta startej kolendry
– 1 płaska łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
– puszka pomidorów krojonych bez skórki
– łyżeczka majeranku
Mięso umyj, osusz i pokrój w porcje ok. 10 cm.
W miseczce łączymy sól, pieprz cayenne, paprykę słodką, czosnek, wymieszaj. W przyprawach obtocz mięso. Ułóż w misce, przykryj folią i odstaw na min. 1 godz, ale najlepiej zostaw na całą noc w lodówce.
Rozgrzej patelnię z łyżką smalcu i dwoma łyżkami oleju, podsmaż żeberka z jednej strony, przekręć na drugą stronę i wrzuć pokrojone na pół pieczarki, pod koniec posól pieczarki.
Kapustę przekrój na pół, odetnij głąba, resztę pokrój na 1,5 centymetrowe paski, posól i dopraw pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym, układaj teraz podsmażone żeberka, przykryj posoloną i pokrojoną w „bananki” cebulą, rozłóż pieczarki.
Pomidory z puszki przełóż do wysokiego naczynia, zblenduj, dopraw majerankiem, solą i pieprzem, wymieszaj i wylej na żeberka. Naczynie przykryj i wstaw do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 1 godzinę.
Podawaj z ziemniakami.
Smacznego.