Faszerowane pieczarki boczkiem, serem i jajkiem.
Pieczarki – często niedoceniane, stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych, a jednocześnie są przepyszne, gdy się je odpowiednio poda. Pieczarki faszerowane powinny zająć specjalne miejsce w każdym domowym jadłospisie. Farsz ze szczypiorku z żółtym serem, boczkiem i jajkiem sprawi że pieczarki nadziewane staną się hitem jako przystawki i przekąski.
Ten przepis na pieczarki faszerowane nie zajmie wiele czasu i opiera się na prostych, ogólnodostępnych składnikach. Wybierz specjalne duże pieczarki do grilla.
Składniki:
– 3 duże pieczarki
– 3 jajka
– 150g boczku wędzonego
– kilka szczypiory
– 50g sera żółtego
– łyżka sera parmigiano reggiano
– sól i pieprz do smaku
Opcjonalnie:
– papryka czerwona i żółta
– rukola
Pieczarki umyj, odetnij od nich trzonki. Trzonki pokrój w paski. Szczypior posiekaj, posól i wymieszaj. Ser żółty zetrzyj na tarce.
Boczek wędzony przesmaż na suchej patelni. Po usmażeniu boczku na patelnię wyłóż pokrojoną w paski paprykę czerwoną i żółtą, oraz pokrojone trzonki pieczarek. Paprykę pod koniec smażenia posól i dopraw pieprzem. Zdejm z palnika.
Kapelusze pieczarek posól i dopraw pieprzem. Na dno kapeluszy wsyp po łyżeczce szczypioru, startego sera żółtego, poprósz serem parmigiano reggiano. Boczek pokrój na małe kawałki i wyłóż na ser, a następnie wylej jajko – dopraw solą i pieprzem. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu udekoruj szczypiorkiem, wyłóż na półmisek z rukolą i smażoną papryką.
Smacznego.