Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska sushi Wegańskie

Sałatka z krewetek tygrysich rolowana w łososiu wędzonym

Skromna krewetka to uwielbiany skorupiak, zjadany na całym świecie.
Krewetki można kupić w różnych stanach – surowe lub gotowane, łuskane lub całe, świeże lub mrożone. Chociaż wszystkie mają swoje zalety, zdecydowanie najbardziej aromatyczną opcją są świeże, surowe krewetki z pozostawioną głową, ponieważ soki z głowy nadają wielu potrawom z krewetek dobry mocny smak. Kupuj tak świeże, jak to tylko możliwe, ponieważ smak krewetki szybko się pogarsza. Z tego powodu krewetki z dalekich wybrzeży, takie jak krewetki królewskie i tygrysie, są albo gotowane, gdy tylko zostaną złowione, albo zamrożone przed wysłaniem .
Sałatka z krewetek tygrysich w łososiu to rarytas dla podniebienia. Zapraszam.

Składniki:
– 8 krewetek tygrysich
– łyżka majonezu
– pół łyżeczki wasabi
– łyżka posiekanego szczypioru
– łyżeczka czarnego kawioru (lub czerwony)
– łosoś wędzony
– awokado
– kawior czerwony
– koper
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jeżeli mamy świeże krewetki lub mrożone surowe – musimy ugotować.
Krewetki wrzucamy do wrzącej wody, ( dobrze jest gotować nadziane na patyczki od szaszłyków, nie zwijają się). Ponownie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy odpowiednio: mrożone krewetki 1–2 minuty, świeże krewetki 2–3 minuty. Czas zaczynamy odliczać od momentu ponownego zagotowania się wody. Na samym początku wodę solimy, można dodać zioła według upodobania. Po wyjęciu z wody natychmiast przekładamy na chwilę do zimnej wody – najlepiej z lodem. Wyjmujemy z wody, obieramy ze skorupki, wycinamy z nich jelita, osuszamy ręcznikiem papierowym.
Jeśli kupicie wersję w pancerzykach gotowane, pamiętajcie, żeby je obrać i pozbawić układu pokarmowego. Po ściągnięciu pancerzyka najprościej oczyścić, robiąc nacięcie wzdłuż grzbietu – tam znajdziecie czarną żyłkę, którą należy wyrzucić.
Cztery krewetki siekamy na drobno, dodajemy majonez wymieszany z wasabi, posiekany szczypiorek, czarny kawior, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Obieramy awokado, usuwamy pestkę.
Na arkuszu folii spożywczej układamy plastry łososia wędzonego. Na brzegu kładziemy dwa rzędy pokrojone awokado, na to rozkładamy sałatkę z krewetek, zwijamy jak roladę. Na górę układamy pozostałe krewetki. Zwijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut (wygodniej kroić). Kroimy na ok. 2 centymetrowe paski, na każdy kładziemy trochę kawioru czerwonego i małą gałązkę kopru. Układamy na wąski półmisek lub do foremek na przekąski.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ