Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Obiad Przepisy

Soczyste kotlety siekane drobiowe

Przepis na kotlety siekane drobiowe nie należy do tych trudnych, ale poznanie kilku ważnych trików jest niezbędne, aby stworzyć kotlet doskonały – chrupiący na zewnątrz, a miękki i soczysty w środku.
Przepis na mielone jest znany niemal wszystkim gospodyniom i przygotowywany w polskich domach od dziesiątek lat. Każda ma swój pomysł na to, jak je przyrządzić, aby smakowały całej rodzinie. Rzadziej spotykam kotlety siekane drobiowe, a szkoda, bo naprawdę są pyszne… teraz wiem, że częściej będą gościć na moim stole.
Z podanych składników wyszło 16 średnich kotletów.
Składniki:
– 500g piersi kurczaka
– 1 cebula
– 2 jajka
– 3 kromki chleba tostowego
– 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
– 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka majeranku
– bułka tarta do obtaczania kotletów
Przygotowanie:
Mięso kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Chleb tostowy zblendować na drobno, cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ugotowane ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Do większej misy przełożyć posiekane mięso z piersi kurczaka , cebulę, jajka, zblendowane tosty, posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek, majeranek – całość doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Formować kotlety (dla lepszego formowania kotletów mocz dłoń w miseczce z wodą), obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.

Propozycja podania z ziemniakami i buraczkami podsmażanymi.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ