Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Przepisy Wegańskie

Zimny pies – chłodzący deser

Zagadkowy deser – Zimny Pies (niem. Kalter hund) – najprawdopodobniej nigdy nie odkryjemy dlaczego nadano mu tak mało apetyczną nazwę. Mimo tej odrobiny tajemniczości jest to niezwykle prosty przepis, a co najważniejsze nie wymaga on pieczenia! 🙂

Głównym składnikiem jest olej kokosowy – jest bardzo popularny zarówno wśród osób odżywiających się zdrowo jak i tych, które dbają o swoje ciało. Mimo dużej zawartości tłuszczów nasyconych nie jest traktowany jako zły składnik diety. Olej z kokosa ma swoich zwolenników w gronie wegetarian ponieważ jest alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Spożywanie oleju z kokosa pozwala na szybkie uzupełnienie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania mózgu i całego organizmu.
Kwas laurynowy (również zawarty w oleju z kokosa) ma działanie bakteriobójcze i wzmacniające organizm.
Regularne stosowanie oleju kokosowego pozwala również na zapobieganie takim chorobom jak Alzheimer i utrata pamięci dzięki zawartym w nim kwasom tłuszczowym. Osoby z przewlekłymi problemami trawiennymi również powinny dodać ten specyfik do swojej diety.

Składniki:
250g oleju kokosowego
50g cukru pudru
50g kakao
200g herbatników

Przygotowanie:
Olej kokosowy umieścić w rondlu i na małym ogniu doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia. Przed dodaniem pozostałych składników należy lekko ostudzić płynny olej kokosowy (tak aby nie stracił ciekłej konsystencji). Następnie dodać kakao oraz cukier puder, energicznie i dokładnie wymieszać.

Gdy masa zacznie lekko gęstnieć przechodzimy do następnego etapu: formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą, na dno wyłożyć masę, na to herbatniki, następnie masę, herbatniki i tak na przemian. Wstawiamy do lodówki na min. 4 h. Po tym czasie wyjąć z formy i pokroić na plastry ostrym nożem.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ