Choinka z ciasta francuskiego z masą makową

Ekspresowe do przygotowania choinki z ciasta francuskiego to świetna przekąska na Sylwestra, domówkę czy jako słodki dodatek podczas spotkania ze znajomymi. Najlepiej smakują na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale równie dobrze możesz je zaserwować gościom w wersji na zimno. Przekąski z ciasta francuskiego to zawsze dobry pomysł na małe co nieco do przegryzienia. Ta tania imprezowa przekąska z pewnością Wam posmakuje!
Składniki:
– ciasto francuskie
– masa makowa
– żółtko + łyżka mleka
dodatkowo – sezam, owoce granatu, cukier puder
Masa makowa domowa:
(Masę makową możesz użyć gotową ze sklepu, ale zdecydowanie lepsza jest własnej produkcji)
– 250 g maku
– 100 g miodu
– 70 g cukru trzcinowego
– 50 g migdałów (można je zaparzyć i obrać ze skórki)
– 80 g rodzynków (rodzynki namaczamy)
– skórka otarta z 1 pomarańczy
– 2 jaja, umyte
Do zaparzenia maku:
– 1 szklanka wody
– 1 szklanka mleka
Przygotowanie masy makowej:
Do garnka wsypu mak, wlej mleko i wodę, zagotować. Następnie odstaw na mniej więcej 20 minut. Mak przecedzamy przez sito i dobrze odsączamy. Studzimy. Mak mielimy trzykrotnie. Do zmielonego maku dodaj posiekane migdały, namoczone rodzynki, skórkę otartą z wcześniej umytej i sparzonej pomarańczy, miód, połowę przygotowanego cukru trzcinowego. Jajka i resztę brązowego cukru ubij na bardzo puszystą masę. Masę z jajek łączymy z masą makową.

Ciasto rozłóż na stolnicy, przekrój na pół. Na jednej połowie rozsmaruj masę makową, przykryj drugą. Zaznacz połowę górnego brzegu, nożem do pizzy krój od zaznaczonego punktu do rogu podstawy z jednej strony i drugiej strony. Boczne trójkąty pokrój na paseczki w miarę równe, skręć je lekko rozciągając. Środkowy trójkąt – natnij ciasto po bokach (choinkowe gałązki) na pasy o szerokości ok. 1 do 1,5 centymetra, zostawiając środkową część nie naciętą. Gałązki choinki skręć wokół własnej osi od siebie, tyle razy, na ile pozwoli ciasto, ściskając je na końcu. Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. Pień drzewka posyp sezamem. Paluszki i choinkę włóż do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, piecz ok. 20 minut do zarumienienia.
Po wystudzeniu posyp boki cukrem pudrem, udekoruj owocami granatu.


Smacznego.

Dodaj komentarz