Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Dekoracje Dekoracje ciast Deser

Torcik marchewkowy

Mam wrażenie, że ciasto marchewkowe to wypiek, który większości kojarzy się z czymś mało apetycznym. Marchewka do ciasta? Przecież to warzywo! Dodajemy ją do zup, sałatek, surówek…
Przed Wami moja ulubiona receptura na puszyste ciasto marchewkowe. Ciasto na bazie tego przepisu na pewno rozwieje Wasze wątpliwości i sprawi, że ten marchewkowy wypiek na zawsze zagości w Waszych sercach (i podniebieniach!).
Łatwe do wykonania, umiarkowanie słodkie, idealnie wilgotne i zwieńczone kremem śmietanowym.

Składniki na ciasto:
2 jajka
75g drobnego cukru
75ml oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75ml mleka
140g startej i odciśniętej marchewki

Składniki na krem:
300ml śmietanki kremówki
280g serka homogenizowanego waniliowego
2 łyżeczki żelatyny
Sok z marchwi

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Marchewkę drobno zetrzeć i wycisnąć sok (użyłam dwie duże marchewki z których po odciśnięciu soku zostało 140 gram masy marchewkowej). Soku nie wypijamy! 🙂 Będzie potrzebny do przygotowania ozdoby tortu.

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, odłożyć. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej i nadal ubijać.
Przesianą mąkę na przemian z mlekiem dodawać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką, do połączenia. Pod koniec delikatnie mieszając dodawać stopniowo startą marchewkę.

Przygotowana ilość przeznaczona jest do formy o średnicy 18cm.

Przelać do formy wysmarowanej masłem lub margaryną i obsypanej bułką tartą. Piec około 40-45 minut w temperaturze 180ºC , do tzw. suchego patyczka. Wystudzić.

Przygotowujemy krem:
Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać 4 łyżki letniej wody i wymieszać, odstawić na 15 minut. Następnie dolać 4 łyżki gorącej wody, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystudzenia.
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubijać mikserem na najwyższych obrotach, pod koniec ubijania (gdy śmietana zacznie gęstnieć) stopniowo dodawać serek homogenizowany waniliowy. Jeżeli planowana jest dekoracja odkładamy część ubitej masy do oddzielnego naczynia (podobnie z żelatyną, część odlewamy również o oddzielnego naczynia – nie mieszając obu składników ze sobą). Ubitą na sztywno śmietanę połączyć z żelatyną. Najlepiej kilka łyżek ubitej śmietany dodać do żelatyny i wymieszać (czyli zaprawić żelatynę). Następnie dodać do śmietany i całość zmiksować.

Ciasto marchewkowe podzielone zostało na 3 części. Masą śmietanową przekładamy całość oraz umieszczamy masę na bokach oraz górze tortu.

Do odłożonej masy śmietanowej dodać żelatynę oraz sok marchwiowy uprzednio wyciśnięty z utartej marchwi. Tylko część soku jest potrzebna, tak aby zabarwić masę na lekko pomarańczowy kolor. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do rękawa cukierniczego. Napełniony rękaw umieścić na 15-20 minut w lodówce. Po upływie tego czasu masa jest gotowa do ozdobienia tortu.

Zwieńczeniem mojego torciku jest dorodna, śmietanowa marchew.

Tak przygotowany tort umieścić w lodówce na około godzinę, aby masa dobrze związała.

Smacznego!

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ