Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Naleśniki Pora Na Posiłek Przepisy Przystawka, przekąska

Wyśmienite naleśniki z brzoskwiniami i serkiem

Naleśnik – proste danie mączne smażone na patelni.
Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
Naleśniki kochają prawie wszyscy, różnią się tylko ulubionym nadzieniem. W tym przepisie wykorzystałam brzoskwinie z syropu i serek homogenizowany waniliowy.
Ciasto naleśnikowe
– 200 g mąki uniwersalnej
– 20 g cukru
– szczypta soli
– 4 jajka
– 500ml mleka 3,2%
– 60 g roztopionego masła
Nadzienie:
– 2 serki homogenizowane waniliowe
– kilka połówek brzoskwiń z syropu
Brzoskwinie przełóż na sitko aby pozbyć się nadmiaru syropu. Połowę pokrój w kostkę. Do naczynia przełóż 1 serek waniliowy i pokrojone brzoskwinie, wymieszaj.
Wskazówki
Przygotuj ciasto naleśnikowe z najwyższej jakości składników, świeżego pełnego mleka, jaj hodowlanych i masła.
Ciasto naleśnikowe:
Ten przepis na około 22 naleśniki. W blenderze zanurzeniowym wymieszaj najpierw jajka, cukier i sól. Dodaj roztopione masło i mleko. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Ciasto naleśnikowe odstawić na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed gotowaniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Przechowywać w lodówce do 3 dni. Jeśli ręcznie robisz ciasto naleśnikowe, najpierw wymieszaj przesianą mąkę z mlekiem. Dodaj pozostałe składniki.

Naleśniki można smażyć do 2 dni wcześniej i zawijać w folię. Podgrzej nieprzywierającą patelnię do naleśników. Użyj złożonego ręcznika papierowego, aby nasmarować patelnię mieszanką roztopionego masła i oleju lub użyj klarowanego masła. Smaż, aż dolne brzegi będą złote, a górna część będzie dobrze ścięta. Poluzuj krawędź naleśnika żaroodporną łopatką, następnie odwróć i gotuj przez około 30 sekund (nie przesadzaj). Ułóż naleśniki jeden na drugim.


Na rozłożony naleśnik kładziemy czubatą łyżkę nadzienia i składamy na pół i jeszcze raz na pół. Na górę kładziemy trochę serka waniliowego i połówkę brzoskwini.

Jeśli dla kogoś jest niewystarczająco słodki, można posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ