Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Babka makowo-białkowa

Czasami zdarza się, że robimy coś z samych żółtek i nie wiemy co zrobić z białek. Jeżeli mam nadmiar białek, po prostu je mrożę, używam jeżeli potrzebuję samych białek. Drugim sposobem na wykorzystanie białek jest upieczenie ciasta. Jednym z wypróbowanych wypieków jest bardzo smaczna i pulchna babka makowo-białkowa. Polecam.
Składniki:
– 1 szk. maku
– 1 szk. mąki
– 1 szk. cukru pudru
– 1 szk. białek jaj
– kostka masła lub margaryny
– olejek migdałowy
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wymieszać cukier, mąkę z proszkiem, wypłukany i wysuszony mak. Do utartego na puch masła dodać suche składniki i starannie połączyć. Następnie wlać olejek migdałowy, dodać ubitą na sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ