Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Naleśniki Pora Na Posiłek Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Sakiewki żebraka z Wędzonym Łososiem i Serkiem Śmietankowym

Torebka Żebraka z Wędzonym Łososiem i Serkiem Śmietankowym … To urocza przekąska lub alternatywa dla kanapki z herbatą. To, co naprawdę mi się podoba w tych pakietach, to to, że możesz użyć dowolnego wypełnienia, które Ci się podoba. Ja zdecydowałam się na moje z wędzonym łososiem, twarożkiem, zieloną cebulą i kaparami. Można również zrobić nadzienie śmietanowo-kawiorowe, farsz z bazylii feta, nadzienie z suszonych pomidorów, nadzienie z kwaśnej śmietany / jogurtu ogórkowego, nadzienie z szynki i sera, nadzienie grzybowe, nadzienie do sałatek jajecznych … masz pomysł :). Fajnie jest eksperymentować ze składnikami, które lubisz i które masz pod ręką.

SKŁADNIKI
10 naleśników
10 zielonych liści szczypiorku
Nadzienie:
– 5 łyżek wędzonego łososia; posiekany
– 5 łyżek serka śmietankowego; zmiękczony
– 1 pęczek szczypiorku; posiekany
– sól i pieprz do smaku
Sos dolny: ilości są przybliżone
– 0,5 szklanki bitej śmietany
– 2 łyżki śmietany gęstej 18%
– 1 łyżeczka koperku; (do 2 łyżeczek)
– sól, pieprz do smaku
Garnirunek:
– szczypiorek / zielona cebula
– kapary
Ciasto naleśnikowe:
– 1 szklanka mleka
– 0,25 szklanki wody
– 2 jajka
– 1 szklanka mąki
– 0,5 łyżeczki soli
– 3 łyżki masła; stopione
dodatkowe masło lub olej; do smarowania patelni
Przygotowanie
Nadzienie:
Wymieszaj wszystkie składniki nadzienia. Odłożyć na bok.
Sos dolny:
Przygotuj sos dolny, mieszając składniki. Zamiast bitej śmietany można użyć serka śmietankowego. Po prostu doprowadź serek do temperatury pokojowej, a następnie ubij go. Dodaj trochę kwaśnej śmietany, aby uzyskać rzadszą konsystencję. Dodaj zioła / przyprawy. Odłożyć na bok. W garnku zagotuj osoloną wodę i zanurz szczypiorek w wodzie na około 5 sekund. Wyjmij szczypiorek i umieść pod zimną wodą. Szczypiorek odkładaj na papierowe ręczniki.

Przygotuj naleśniki: możesz również użyć własnego przepisu na ulubione ciasto naleśnikowe.

W misce wymieszaj pierwszych 5 składników ciasta naleśnikowego na gładką masę. Dodaj roztopione masło. Ciasto naleśnikowe odstawić na minimum 1 godziny w temperaturze pokojowej. Odpoczynek w cieście naleśnikowym przed smażeniem pomaga rozluźnić gluten i uwolnić wszelkie pęcherzyki powietrza, które mogły powstać podczas ubijania lub blendowania. Daje też mące szansę na rozszerzenie się i wchłonięcie płynów z ciasta, a także może zintensyfikować smak. Do robienia naleśników używam małej 20cm patelni. Najpierw rozgrzej patelnię na średnim ogniu … zmniejsz ogień, kontynuując pieczenie naleśników, aby się nie przypaliły.

Za pomocą pędzla do ciasta zanurz w roztopionym maśle i lekko posmaruj rozgrzaną patelnię. Dodaj około 1/4 filiżanki ciasta naleśnikowego (może być konieczne dostosowanie tej ilości, jeśli używasz większej patelni). Zwykle lubię umieszczać ciasto w miarce, aby móc wylać ciasto na patelnię. Możesz również użyć chochli. Natychmiast obróć patelnię, aby ciasto wypełniło formę i utworzyło ładne koło. Jeśli zauważysz, że pierwsza krepa jest zbyt gruba, dodaj mleka lub wody do całego ciasta naleśnikowego, aby je nieco rozcieńczyć. Smaż następny naleśnik około 1 minuty, odwróć i smaż przez dodatkowe 30 sekund.

Usmaż pozostałą część ciasta. Przed wlaniem na patelnię zamieszaj ciasto. Możesz co jakiś czas lekko posmarować patelnię stopionym masłem. Niech naleśniki ostygną. Złóż torebkę żebraka. Wyjmij kilka naleśników i umieść około 1 łyżki nadzienia na środku każdego. Lubię trzymać ładniejszą stronę naleśnika na zewnątrz (ciemniejsze plamy w środku … z nadzieniem). Pociągnij brzegi naleśnika do środka, aż się zetkną. W pewnym sensie zbierasz krawędzie i robisz zakładki. U góry będziesz miał falbanę. Zawiąż zarezerwowany szczypiorek na górze i upewnij się, że torebka jest dobrze zabezpieczona. Kontynuuj robienie torebek żebraka w ten sam sposób.


Połóż około łyżki dolnego sosu na talerzu i ułóż pakiet na wierzchu. Posyp posiekanym szczypiorkiem / zieloną cebulą i kaparami.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ