Spektakularna sałatka z łososiem wędzonym i soczewicą
Podawanie sałatki w kieliszkach to zabawna prezentacja.
Przygotuj sos, dobrze wymieszaj przed podaniem. Przygotuj kieliszki koktajlowe i dodatki przed przybyciem gości; przykryj i wstaw do lodówki do momentu podania.
Składniki:
– 2 łyżki soczewicy (gotowanej na parze)
– łyżeczka miodu
– łyżka musztardy
– 5 łyżek oleju z winogron
– 1 szalotka
– 4 jajka przepiórki
– 1/2 cebuli czerwonej
– 100g łososia wędzonego
– 1/2 cytryny
– koper, kapary
Wymieszaj musztardę z miodem, stopniowo dodawaj olej i mieszaj.
Szalotkę posiekaj w kostkę, soczewicę przelej zimną wody, odsącz i wymieszaj z cebulą, połącz z sosem.
Czerwoną cebulę drobno posiekaj i połącz z łososiem, dodaj łyżkę oleju, odrobinę soku z cytryny, posiekany koper, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do szklanki na dno włóż trochę soczewicy z sosem, łososia, polej łyżeczką sosu, włóż dwie połowy jajka przepiórki, udekoruj soczewicą, kaparami i koprem.
Smacznego.