Wraz z nadchodzącą zimą czekamy na nadchodzące święta, Mikołaja, prezenty. Szykujemy dla własnej rodziny i gości smakołyki, chcemy urozmaicić stół o nowe pomysły, lubimy zaskakiwać. Przygotowałam trzy pomysły finger food na słodko. Wykorzystałam wcześniej upieczony piernik przepis tu. Na nasze szczęście truskawki możemy dostać w sklepach przez cały rok.
I. Czapeczka mikołaja:
– piernik
– truskawki
Krem
– szklanka śmietany 30%
– łyżka cukru pudru
– 100g serka mascarpone
– cukier waniliowy
Przygotowujemy krem.
Śmietanę ubijamy dosypując cukier i cukier waniliowy, pod koniec dodajemy serek mascarpone.
Piernik kroimy na 1,5 kromki, wycinamy kółka o średnicy ok. 4cm. Truskawki płukamy, suszymy, odcinamy ogonki.
Na kółeczka z piernika wyciskamy wałeczek kremu, układamy truskawkę, na górze truskawki robimy pompon z kremu.
II. Czapeczka na galaretce:
– galaretka czerwona
– truskawki
– krem śmietanowy jw.
– małe pojemniczki
Galaretkę rozpuścić jak w przepisie, wystudzić i przelać do pojemniczków, odstawić do stężenia. Na górę wycisnąć trochę kremu i położyć truskawkę, na truskawce zrobić mały kleks. Jeżeli truskawka jest duża przekrój na pół.
III. Choinka:
– rożki do lodów
– nasiona granatu
– ciasto piernikowe
– krem śmietanowy jw.
Z ciasta piernikowego wyciąć kółka trochę większe jak podstawa rożków. Dookoła ciasta nanieść krem. Do reszty kremu dodać zielony barwnik, wymieszać. Rożek postawić na podstawie z ciasta. Na rożek za pomocą rękawa cukierniczego i tylki nanosić rozety z kremu. Udekorować nasionami granatu.
Smacznego.