Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Świąteczny kurczak z faszerowaną pieczarką

To idealna przekąska na imprezę lub pyszne śniadanie, którą szybko przygotujesz w swojej kuchni.

Faszerowane pieczarki z jajkiem
Potrzebujesz:
– 8 średnich pieczarek
– 8 jajek przepiórki
– jajko kurze ugotowane na twardo
– łyżeczka kwasku cytrynowego
– mała cebula
– litr wody
– sól i pieprz do smaku
– łyżka oleju
dodatkowo: kawałek marchewki ok. 1cm., 16 małych ziaren pieprzu, kawałek cienkiej czerwonej papryki, listki pietruszki, łyżka majonezu.
Jajka przepiórki ugotuj na twardo we wrzącej wodzie przez 5 minut. Wyjm, przelej zimną wodą i wystudź. Następnie obierz.
Pieczarki umyj, odetnij korzonki.
Zagotuj wodę z kwaskiem cytrynowym i solą (płaska łyżeczka), wrzuć do wrzątku pieczarki, zdejm z palnika, blanszuj przez minutę, następnie wyciąg pieczarki z gorącej wody i przełóż do zimnej. Łyżką cedzakową wyjmij pieczarki i osusz na ręczniku papierowym.
Korzonki pieczarek i cebulę pokrój na drobno. Wlej olej na patelnię, rozgrzej, wrzuć cebulę a po chwili posiekane ogonki, podsmaż, pod koniec. Przełóż do miseczki, dodaj starte kurze jajko, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
Farszem wypełnij kapelusze pieczarek, na górze umieść jajko przepiórki „kurczaczek” jak na zdjęciu. Dziubek wytnij z marchewki, oczy z ziarenek pieprzu, grzebień z papryki. Objedź jajko dookoła cienko majonezem, a następnie ułóż listki pietruszki. Układaj na półmisku lub łyżeczki.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ