Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Przepisy

Kadayif – słodkie Tureckie ciasto

Tel Kadayif (Shredded Kadaifi) to jeden z najbardziej znanych tureckich deserów ze słodkim syropem. Tel to słowo, którego używamy do opisania tych malutkich strzępków. Baklava znajduje się na szczycie listy deserów nasączonych syropem w kuchni tureckiej, a zaraz po niej pojawia się kadayif. Są równie lubiane i jedzone w Turcji, ale z jakiegoś powodu baklava jest bardziej znana na całym świecie. Tel kadayif jest jak mały i chrupiący makaron z mąki i wody. Kadayif wzbogacone masłem, orzechami lub pistacjami, pieczone w piekarniku na złoty kolor, a następnie nasączone syropem, staje się miękkim i słodkim przysmakiem. W przeciwieństwie do baklawy, łatwo jest zrobić kadayif w domu, jedyne, co musisz znaleźć, to posiekane ciasto kadayif.
Nadziewanie tych rozdrobnionych kawałków ciasta nie wymaga dużego wysiłku, jeśli masz małą filiżankę do kawy. Kawałki Kadayif z łatwością przyjmują kształt tej filiżanki w połączeniu z roztopionym masłem, a następnie szczelnie przylegają do filiżanki. Nadziewamy połowę kadayifu wiórkami, wrzucamy orzechy, a resztę wypełniamy wiórkami. Dociskamy strzępy, aby dobrze się trzymały, i odwracamy kubek do góry dnem na tacy. W ten sposób wypychamy te małe strzępki.
Masło jest niezbędne do tego tureckiego deseru, takiego samego rezultatu nie można uzyskać z oliwą z oliwek lub innymi rodzajami oleju. Pomaga sklejać się wiórkom i lepiej komponuje ze słodkim smakiem.

Ważna wskazówka przy przygotowywaniu deserów z syropem: syrop lub deser muszą być gorące. Jeśli oba są gorące lub zimne, deser nie wchłonie syropu.

Zafunduj swoim gościom ten pyszny deser z Turcji! Będą inspirowani tymi indywidualnymi fragmentami tel kadayif.
Składniki:
– 180g ciasta kadayif
– 90g masła, roztopione i ostudzone
Syrop:
– 1,5 szklanki wody
– 1/2 szklanki cukru
-1 łyżka soku z cytryny
Nadzienie:
60g orzechów włoskich, pokruszonych
Dodatkowo:
6 łyżeczek pokruszonych pistacji
Wykonanie:
W garnku wymieszaj cukier i wodę, zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 3 minuty, odstaw do wystudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 180C.
Skrop roztopionym i schłodzonym masłem posiekane kawałki kadayifu i delikatnie wymieszaj rękami, aby równomiernie rozprowadzić masło.
Weź małą filiżankę do kawy (filiżanka tureckiej kawy) i napełnij ją do połowy wiórkami kadayif. Zrób dziurę i umieść tam trochę pokruszonego orzecha.
Wypełnij resztę kubka dociskając wiórki kadayif..
Posmaruj masłem foremkę do pieczenia i odwróć filiżankę do góry dnem na foremce.

Powtórz te same kroki dla pozostałego ciasta .
Pieczemy przez 50 minut, aż się zarumienią.
Zimnym syropem polać kadayif zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Przykryj inną foremką lub tacą i pozwól mu wchłonąć cały syrop na 1-2 godziny.
Przed podaniem posyp pistacjami.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ