Jednym z najpopularniejszych akcesoriów do podawania finger food są wykałaczki. Doskonale sprawdzą się do przygotowania koreczków, które są wyjątkowo proste i szybkie w wykonaniu.
Alternatywą mogą być także kieliszki, w których przekąski prezentują się interesująco i estetycznie, a przy tym pasują do imprezowego klimatu przyjęcia.
Sposób I:
– mini mozzarella
– pomidorki cherry
– liść bazylii
– małe kieliszki + wykałaczki ozdobne
Sos winegret:
– 1 łyżka soku z cytryny lub 2 łyżeczki octu winnego.
– 4 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta soli morskiej.
– kilka listki bazylii
Na wykałaczkę nadziej pół pomidorka cherry, liść bazylii, mini mozzarellę i włóż do kieliszka. Przygotuj sos winegret: szczyptę soli wymieszaj z octem winnym, bazylię posiekaj, wymieszaj z oliwą i octem winnym lub sokiem z cytryny. Koreczki w kieliszkach polej sosem winegret.
Sposób II:
– ser Gorgonzola
– pomidorki cherry
– ogórek zielony
– czarne oliwki
– małe kieliszki + wykałaczki ozdobne
Sos winegret jw.
Ser Gorgonzola pokrój w kostkę, plasterki ogórka przekrój na cztery części, pomidorki cherry na pół.
Na wykałaczkę nadziej oliwkę, ćwierć ogórka, kostkę sera Gorgonzola, pół pomidorka cherry i włóż do kieliszka – polej sosem winegret.
Sposób III – dla urozmaicenia polecam mini przekąskę na chlebie tostowym.
– chleb tostowy
– serek śmietankowy
– salami
– sałata karbowana
– oliwki czarne
Z chleba tostowego wytnij kółeczka, posmaruj serkiem, połóż kawałek sałaty. Salami zwiń w różyczkę. Na wykałaczkę wbij czarną oliwkę i umieść na chlebie tostowym z sałatą.
Smacznego.