Latem cukinie bardzo często goszczą na naszych stołach. Można podawać je w ciekawy i zaskakujący sposób. Zastosowanie w kuchni jest naprawdę różnorodne – z cukinii przygotowuje się przetwory, dusi się ją, grilluje, panieruje i smaży, a nawet wykorzystuje jako bazę do słodkich wypieków. Nic więc dziwnego, że jest jednym z najchętniej uprawianych w Polsce na działkach czy w ogródkach warzyw.
Składniki:
– 2 kg cukinii (najlepiej młodych)
– 1 duża papryka czerwona
– cebula
Przyprawy: ziele angielskie, pieprz, gorczyca, kilka ząbków czosnku.
Zalewa:
– 5 szk wody
– 3/4 szk octu
– 1 szk cukru
– 2 płaskie łyżki soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– oliwa
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, kroimy na pół, każdą połówkę kroimy w półksiężyce o grubości 3-4mm. Młoda cukinia ma miękką skórkę więc jej nie obieramy. Paprykę kroimy w kostkę lub w słupki. Do każdego słoika dodajemy: 2-3 ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu, ząbek czosnku, 2-3 krążki cebuli, 1/4 łyżeczki gorczycy.
Zalewa: zagotować wodę, wsypać cukier i sól, dodać łyżeczkę kurkumy i na końcu wlać ocet. Zalać słoiki gorącą zalewą, dodać po 1 małej łyżeczce oliwy. Słoiki wstawić do gorącej wody i gotować 10 min od zagotowania. Po wyjęciu z pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem, zostawić do wystudzenia. Schłodzone wynieść w chłodne miejsce.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..