Ogórki kozackie w zalewie musztardowo-octowej to szczególny rodzaj ogórków w zalewie, które przygotowuje się z dodatkiem musztardy i świeżej marchewki. Są bardzo wyraziste w smaku i łatwe w przygotowaniu.
Ogórki kozackie, to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory.
Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiadu, czy na kanapki.
Do ogórków w musztardzie najbardziej nadają się mniejsze ogórki, które mają mało nasionek w środku, nie są jeszcze tak wodniste jak te przerośnięte. Jeśli macie tylko takie większe z dużymi nasionkami to najlepiej za pomocą łyżki je wydrążyć.
Zalewa:
– 1l wody
– 1,5 szk. cukru
– 3 łyżki soli niejodowanej
– 1 szk. octu 10%
– 6 łyżek musztardy (może być sarepska, chrzanowa ew. amerykańska)
Dla uzyskania ładniejszego koloru możemy dodać pół łyżeczki kurkumy.
Do każdego słoika wkładamy:
– kilka plasterków marchewki
– 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
– 3-4 ziela angielskie
– 1 listek laurowy
– 4-5 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
Do słoików wkładamy przyprawy. Ogórki myjemy, układamy do słoików na pionowo, jeśli wystają to je przycinamy. Większe tniemy w ćwiartki lub plastry.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
Słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy.
Jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 15-20min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty. Również metodą tradycyjną – wkładamy ogórki do garnka w którym na dno kładziemy ściereczkę i zalewamy słoiki wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 5-6 minut od zagotowania wody.
Uwaga: aby kolejne słoiki nie popękały to najlepiej odjąć ok szklanki wrzątku i dolać zimnej wody i wstawić następną partię.
– słoiki po wyciągnięciu najlepiej szerzej porozstawiać, aby szybciej ostygły niż ustawione obok siebie,
– jeśli zaprawiacie ogórki w musztardzie w słoikach typu twist, po wyciągnięciu z garnka należy je odwrócić do góry dnem tak długo, aż ostygną. Jeśli używacie słoików typu weck, po wyciągnięciu nie należy ich odwracać do góry dnem.
Przestudzone wynosimy do spiżarni.
Smacznego.