Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Przetwory

Ogórki kozackie

Ogórki kozackie w zalewie musztardowo-octowej to szczególny rodzaj ogórków w zalewie, które przygotowuje się z dodatkiem musztardy i świeżej marchewki. Są bardzo wyraziste w smaku i łatwe w przygotowaniu.
Ogórki kozackie, to kolejna nasza propozycja na zimowe przetwory.
Takie ogórki sprawdzą się idealnie do obiadu, czy na kanapki.
Do ogórków w musztardzie najbardziej nadają się mniejsze ogórki, które mają mało nasionek w środku, nie są jeszcze tak wodniste jak te przerośnięte. Jeśli macie tylko takie większe z dużymi nasionkami to najlepiej za pomocą łyżki je wydrążyć.

Zalewa:
– 1l wody
– 1,5 szk. cukru
– 3 łyżki soli niejodowanej
– 1 szk. octu 10%
– 6 łyżek musztardy (może być sarepska, chrzanowa ew. amerykańska)
Dla uzyskania ładniejszego koloru możemy dodać pół łyżeczki kurkumy.


Do każdego słoika wkładamy:
– kilka plasterków marchewki
– 1/2 łyżeczki ziarenek gorczycy,
– 3-4 ziela angielskie
– 1 listek laurowy
– 4-5 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
Do słoików wkładamy przyprawy. Ogórki myjemy, układamy do słoików na pionowo, jeśli wystają to je przycinamy. Większe tniemy w ćwiartki lub plastry.
Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy.
Słoiki z ogórkami zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy.
Jestem zwolenniczką pasteryzacji, dlatego polecam pasteryzację w piekarniku na ściereczce, w temperaturze 120 stopni przez 15-20min. Potem słoiki wystawiamy, odwracamy do góry dnem i koniec roboty. Również metodą tradycyjną – wkładamy ogórki do garnka w którym na dno kładziemy ściereczkę i zalewamy słoiki wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzujemy 5-6 minut od zagotowania wody.
Uwaga: aby kolejne słoiki nie popękały to najlepiej odjąć ok szklanki wrzątku i dolać zimnej wody i wstawić następną partię.
– słoiki po wyciągnięciu najlepiej szerzej porozstawiać, aby szybciej ostygły niż ustawione obok siebie,
– jeśli zaprawiacie ogórki w musztardzie w słoikach typu twist, po wyciągnięciu z garnka należy je odwrócić do góry dnem tak długo, aż ostygną. Jeśli używacie słoików typu weck, po wyciągnięciu nie należy ich odwracać do góry dnem.


Przestudzone wynosimy do spiżarni.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ