Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser

Ślimaczki na słodko z ciastem francuskim

Prosty sposób na szybkie słodkie ślimaczki z gotowego ciasta francuskiego. Szybkie w wykonaniu, proste i smaczne ciasteczka z ciasta francuskiego z dodatkiem masy kajmakowej z bananami. W sam raz do niedzielnej kawy.

Składniki:
– ciasto francuskie
– 2-3 banany
– 2-3 łyżki masy kajmakowej
Ciasto francuskie rozwinąć na stolnicy, posmarować cienko masą kajmakową.

Banany obrać, pokroić w paski i układać na ciasto.

Przykryte całe ciasto zrolować do połowy z obu stron i pokroić na zgrabne 1,5 – 2 cm plastry.

Tak przygotowane ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (zostawiamy między ciastkami trochę luzu, by mogły swobodnie wyrosnąć i nie posklejać się). Ciastka smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy do zrumienienia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Takie ślimaczki wyśmienicie smakują na ciepło i na zimno, a do kawy to dodatek wręcz idealny, po prostu pycha.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ