Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne

Pasztecik z boczkiem i śliwką

Pasztecik z boczkiem i śliwką jest prostym i szybkim daniem, wystarczy mieć składniki w lodówce.

Składniki:
200g mielonego mięsa wieprzowego
100g zmielonego boczku
ok. 100g boczku w plastrach
8-10 śliwek wędzonych
1 jajko
ząbek czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania:
Do mięsa mielonego dodajemy zmielony boczek, jajko, ząbek czosnku, sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku, wszystko łączymy w jednolitą masę.

Połowę boczku rozłożyć na foli do pieczenia jeden obok drugiego, na to kładziemy mięso, zostawiając po ok 3-4 cm wolne od brzegów.


Drugą połowę boczku również ułożyć jeden obok drugiego, z jednej strony na brzegu układamy w rzędzie suszone śliwki i rolujemy, całość przekładamy na środek mięsa mielonego.


Folię łapiemy za brzeg i ścisło rolujemy.

Tak przygotowane mięso kładziemy na foli aluminiowej i zawijamy jak cukierek.

Po bokach mocno ścisnąć aby podczas pieczenia nic nam nie wypłynęło.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w chłodnym miejscu aby wystygło. Kroimy ostrym nożem.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ