Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Cyfrowy Torcik

Bezwzględny trend tego roku na Instagramie. Powstał w Izraelu, a obecnie staje się ogromnym trendem w 2018 roku. Ciasto cyfra, oryginalna, niesamowita, piękna, oszałamiająco pyszna. Taki tort podbije twoich gości. Może być upieczony na urodziny lub na inne uroczystości, będzie ozdobą każdego świątecznego stołu. Pokażę ci, jak wprowadzić ten trend do swojego domu i zrobić piękny tort na urodziny! Jak sprawić, by twój tort urodzinowy z mascarpone, jagodami, malinami i truskawką był piękną dekoracją! 🙂 Przepis jest bardzo prosty, łatwy i szybki.
Składniki:
– 1 jajko
– 80g cukru
– 40g miodu
– 50g masła
– 200g mąki
– 0,5 łyżeczki sody
– szczypta soli
Krem:
– 1 szklanka mascarpone
– 1 szklanka kremówki
– 1/4 szkl. cukru pudru
– cukier wanilinowy
Jajko i cukier ubijamy. Masło roztopić. Do ubitego jajka dodajemy rozpuszczone masło i miód, chwilę ucieramy. Następnie wsypujemy przesianą mąkę, sodę, szczyptę soli. Przekładamy na stolnicę, formujemy kulę (jeżeli ciasto jest za luźne można dodać trochę mąki), dzielimy na pół, i odstawiamy do schłodzenia na 30 minut.
Przygotowujemy krem. Śmietanę ubijamy mikserem, do tężejącej dosypujemy partiami cukier puder, cukier wanilinowy i ciągle ubijamy. Po koniec dodajemy ser mascarpone. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia.
Na kartce papieru robimy szkic dowolnej cyfry, wycinamy (w tym przepisie pokazano cyfrę 1).
Po 30 minutach wyjmujemy jedną porcję, rozwałkowujemy na stolnicy, przykładamy nasz szkic do ciasta, za pomocą nożyka wycinamy cyfrę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z drugą porcją ciasta postępujemy tak samo. Z pozostałego ciasta wykrawamy małe serduszka, kwiatuszki, pieczemy razem z cyframi. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 15 minut.
Upieczone ciasto studzimy. Rękaw cukierniczy z tylką napełniamy kremem, na jedną cyfrę za pomocą tylki nakładamy krem w kształcie gwiazdek lub bombki. Kładziemy drugą warstwę ciasta, również szprycujemy równomiernie całą warstwę. Na górę układamy owoce – borówki, maliny, truskawki, banany i pieczone serduszka. (Można dekorować według uznania). Ciasto pozostawić do schłodzenia na kilka  godzin.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ