Mięsne róże z pysznym sosem

Nasze róże mięsne są alternatywą dla pierogów. Wszyscy uwielbiają pierogi, ale nie zawsze jest czas na ich ugotowanie, a tutaj takie rozetki mięsne całkowicie zastąpią standardowe. Przygotowuje się szybciej, smaczniej niż zazwyczaj, bo podajemy je z sosem. Palce lizać.
Bardzo łatwo jest przygotować takie róże, nawet dziecko może sobie z tym poradzić, a wynik będzie bardzo przyjemny dla Ciebie. Nie trudne, ale bardzo smaczne danie, które zdobi każdy świąteczny stół!
Składniki na ciasto:
– 500g mąki
– 1 jajko
– ciepła woda
– sól
Farsz:
– 400g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
– 1 cebula
– sól, pieprz do smaku
– płaska łyżeczka kolendry,
– natka pietruszki
– 1/3 szk wody
Sos:
– 2 cebule
– 2 pomidory
– pęczek pietruszki
– 1 ząbek czosnku
– sól, pieprz do smaku
– 2 łyżki oleju
1. Ciasto. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić jak na pierogi. Zawinąć folią aby nie wyschło, odłożyć.
2. Farsz.  Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, kolendrę zmielić, pietruszkę posiekać, dodać składniki do mięsa, posolić i popieprzyć, wyrabiając mięso podlewać wodą. Mięso musi wchłonąć wodę.
3. Sos. Cebulę pokroić w „bananki”, zeszklić na oleju. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w grubszą kostkę, dodać do cebuli, dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Czosnek przecisnąć przez praskę, pietruszkę posiekać – również dodać do cebuli. Posolić i popieprzyć do smaku. Chwilę dusić. Gotowe.
4. Ciasto rozwałkować wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Krążki układamy jeden na drugi tak aby boki zachodziły na siebie ok 1 cm. Lekko ugniatamy w miejscu nachodzenia ciasta na siebie. Na środek, wzdłuż ciasta kładziemy mały wałek farszu. Zakrywamy farsz, z obu stron końcówki zlepiamy. Teraz pozostało nam tylko zwinąć jak ślimaczka, odchylić lekko na boki płatki i róża gotowa. Takie róże parujemy nad wodą z dodatkiem soli przez 20 minut.

Dobrze jest przed włożeniem do parowania, spód róży zanurzyć w oleju – unikniemy przywarcia do sita. Po wyjęciu na talerz, polewamy ciepłym sosem i od razu zajadamy.
Sposób drugi: wykrawamy prostokąty, układamy wałek z farszu, całość zlepiamy i zwijamy na ślimaczka.




Ten sposób jest łatwiejszy dla dzieci i zawsze się udaje. Gotowanie jw.
Smacznego.

  • Do farszu użyłam mięsa wołowo-wieprzowego, można stosować dowolne mięso.  Jeżeli nie będzie wołowiny, nie dajemy wody.

Dodaj komentarz