Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Dania mięsne Pora Na Posiłek Przepisy

Łódeczki z mięsa mielonego pod pierzynką

Ciągle szukasz doznań kulinarnych?, znudziły się kotlety mielony czy klopsiki? Mam idealny dla ciebie przepis z mięsem mielonym – niby podobnie ale inaczej! Zaskocz swoją rodzinę pomysłowością.
Składniki:
– 400g mięsa mielonego wieprzowego
– 1 cebula
– 3 łyżki bułki tartej
– 2 łyżeczki majeranku
– sól i pieprz do smaku
– 1 jajko
– 4 średnie ziemniaki
– 3 łyżki startego sera na grubych oczkach
– dwie łyżki oleju do smażenia cebuli
Ziemniaki umyj dokładnie, ugotuj w mundurkach. Wystudź, zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na rozgrzanej patelni. Połowę cebuli wsyp do mięsa mielonego, drugą połowę dodaj do ziemniaków.
Do miski z mięsem mielonym i cebulą dodaj jajko, bułkę tartą, łyżeczkę majeranku, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj.
Z mięsa formuj łódeczki, lub prostokąty jak na zdjęciu. Oprósz lekko bułką tartą. Układaj na patelnię po cebuli, lekko podsmaż (zapobiegnie nam to przywarciu do naczynia w trakcie pieczenia). Przełóż do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni wstaw naczynie z łódeczkami i piecz przez 20 minut.
W między czasie wymieszaj ziemniaki z serem, cebulą, łyżeczką majeranku, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Po skończonym pieczeniu łódeczki wyjmij z piekarnika, na każdą połóż ziemniaki z serem z górką.

Ponownie wstaw do nagrzanego piekarnika z funkcją grill i zapiekaj przez 10 minut.
Podawaj z surówką lub sałatką. U mnie była surówka z mix sałat z pomidorem, przepis tu.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ