Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasteczka wyciskane przez maszynkę

Moja mama ciastka przez maszynkę piekła kiedyś bardzo często, zawsze obowiązkowo na maśle… piekła ich całą górę a potem wszyscy zajadaliśmy.
Niezapomniane ciastka z PRL-u wciąż są jedzone. W tamtych czasach większość gospodyń piekła. Jeżeli nie było wilgoci, można było przechować je długo. Wątpię jednak aby długo poleżały.
Składniki:
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk. cukru
1/2 op. cukru waniliowego
1 jajo + 1 żółtko
Wykonanie:
Wszystkie składniki zagniatamy. Chłodzimy w lodówce. Na maszynkę do mięsa nakładamy nasadkę do robienia ciastek. Wkładamy po kawałku schłodzonego ciasta i kręcąc wyciskamy różne kształty.


Pieczemy ok 10-15min na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ