Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Ciasto miodowe a’la Hetmańskie

Ciasto hetmańskie składa się z placków miodowych oraz biszkoptu przełożonych masą budyniową. Moja wersja jest z samych placków miodowych, dlatego jest a’la Hetmańskie. Jest to rarytas dla tych co uwielbiają ciasto z sodą. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy zmiękną placki.
Placki miodowe, składniki:
4 szklanki mąki
15 dkg cukru
2 jajka
20 dkg masła lub margaryny
płaska łyżeczka sody
2 łyżki miodu
Wykonanie:
Wszystkie składniki(bez miodu) zagnieść. Potem dodać miód. Podzielić ciasto na cztery części. Piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni ok.10-15 min.
Masa budyniowa, składniki:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
4 łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
dodatkowo: 100g czekolady + 50g masła
Wykonanie:
W 200ml mleka rozpuścić budyń i mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, margaryną i cukrem waniliowym. Wlać budyń. Ciągle mieszając, zagotować. Gorącą masę budyniową przekładać placki.
Na koniec zostaje polać ciasto polewą czekoladą.
Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło (masło jest ratunkiem, gdy czekolada będzie zbyt gęsta). Trzeba pilnować, aby czekolada się nie przypaliła, mieszamy ją w trakcie rozpuszczania i gdy będzie jednolicie płynna wylewamy na ciasto.
Ciasto odstawiamy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ