Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Tort na Dzień Matki – bukiet kwiatów

Jednym z piękniejszych dni w naszym życiu jest Dzień Matki. Staramy się go uczcić w godny i miły sposób, szukamy pomysłów na zrobienie czegoś czym zaskoczymy swoje mamy. Słodki prezent dla mamy z pewnością sprawi, że jej święto będzie wyjątkowe. Specjalnie na tę okazję warto przygotować dla ukochanej mamy jakąś niespodziankę. Polecam słodki bukiet który wykonamy  sami.
Biszkopt:
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– 6 łyżek oleju
– 1 łyżka octu
– 2 szklanki mąki
– proszek do pieczenia
Krem:
– 300ml śmietany 36%
– serek mascarpone (250ml)
– 1/2 szklanki cukru pudru
– cukier waniliowy
Dodatkowo: – dżem – może być kwaskowy
Krem Russel:
– 1 masło
– 2 jajka
– 1/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie biszkoptu:
Całe jajka wbijamy do miksera, dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do białości. Do ubitych jajek wlewamy olej i ocet, mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
Całość delikatnie mieszamy. Przelewamy do prostokątnej formy, pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie kremu śmietanowego:
Schłodzoną śmietanę miksujemy, stopniowo dosypując cukier, na koniec dodajemy serek mascarpone. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowanie kremu Russel:
Jajka wbijamy do naczynia, wsypujemy cukier, najlepiej ubijać na parze (ja to robię bezpośrednio na kuchence, uwaga –  nie gotować – maksymalnie do 65 stopni ), cały czas intensywnie ubijając do białości. Ubite jajka studzimy i łączymy z masłem ucierając mikserem.
Wystudzony biszkopt formujemy w kształt kielicha odcinając po obu stronach brzegi. Biszkopt przecinamy na pół w poprzek. Z pozostałych skrawków biszkoptu formujemy górę kielicha w kształcie półokręgu. Spód nasączamy ponczem, smarujemy dżemem, następnie kremem śmietanowym, przykrywamy drugim blatem, nasączamy ponczem i lekko smarujemy cały kremem śmietanowym. Za pomocą tylki dekorujemy fantazyjnie „kielich”. Z kremu Russel robimy kwiatki i odkładamy do lodówki do usztywnienia a następnie układamy na tort. Wykańczamy listkami z kremu. Do tego tortu zostały użyte żywe kwiaty bratka i akacji.
Smacznego.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ