Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta

Szarlotka Pychotka

Szarlotka (jabłecznik) – pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany Marie-Antoine’owi Carême’owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.
Nadzieniem najczęściej są jabłka, można także używać gruszek, brzoskwiń, moreli i innych owoców, a jako dodatku rodzynek. Do jabłek w polskiej szarlotce dodawane są przyprawy korzenne, najczęściej cynamon i goździki.
Przepis który prezentuję, stosuję od lat ze starego zeszytu (i cieszę się że umieszczam go w tym miejscu bo stary zeszyt już jest mocno szarpnięty czasem).
– 3 szklanki mąki
– 2 żółtka
– 1 całe jajko
– 200g margaryny
– 3-4 łyżki gęstej śmietany
– pół szklanki cukru
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
Dodatkowo:
– 1-1,5kg jabłek ( lekko kwaśnych)
– trochę cynamonu
– opcjonalnie 2 łyżki cukru ( w zależności jak kwaśne mamy jabłka)
– sok z pół cytryny
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, na środku zrobić wgłębienie.

Do tego wgłębienia dodać żółtka, całe jajko, cukier, cukier waniliowy, margarynę (pokrojoną na małe kawałki), śmietanę i proszku do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto (można użyć robota kuchennego, używając haka do zagniatania ciasta).

Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę, skropić cytryną (jabłka nie będą brązowieć). Wymieszać z 2 łyżkami cukru (jeżeli konieczny cukier ) i przesmażyć, aż powstanie mus. (Gdyby mus był mocno „wodnisty” smażyć, aż nadmiar soku wyparuje).

Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
Formę kwadratową o wymiarach ok. 30x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. (Można dać na formę kilka delikatnych kleksów z margaryny, wtedy wyłożenie formy papierem pójdzie sprawniej, bo przyklei się do tłuszczu).

Trochę więcej jak połowę ciasta rozwałkować i przełożyć do foremki, całe ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez 10 minut.

Po tym czasie formę wysunąć z piekarnika i przykryć musem jabłkowym. Pozostałe ciasto rozwałkować i przenieść na mus jabłkowy, również ponakłuwać widelcem.

Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni( dobrze jak mamy termoobieg, równiej się piecze). Po upieczeniu czekamy aż ciasto przestygnie, dopiero wtedy możemy obsypać cukrem pudrem.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ