Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser

Sernik na kruchym spodzie

Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych można dać spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie. Dzisiaj przepis na sernik na kruchym spodzie.
Dobrze jest taki spód zapiec przed nałożeniem masy serowej, dzięki czemu pozostanie kruchy i nie nasiąknie wilgocią od sera. Proszku do pieczenia sprawia, że jest lekko puszysty.
Jest delikatny, kruchy i bardzo smaczny. Można przygotować też wersję z kakao i zrobić sernik na ciemnym spodzie.
Składniki na ciasto:
– 1 szklanki mąki
– 1 żółtka
– 1 całe jajko
– 100g margaryny
– 1 łyżka gęstej śmietany
– 1/4 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– cukier waniliowy
Masa serowa:
– 0,5 kg twarogu (półtłustego lub tłustego)
– 3 jajka
– 150g margaryny
– 3/4 szklanki cukru
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie – czekolada do dekoracji
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę, cukier, jajka, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy spód przez 10 minut. W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Miksujemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Miksując, dodajemy porcjami zmielony twaróg. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Masę serową przekładamy na podpieczony spód i pieczemy 35-40 minut w temperaturze 190 stopni.

Po wystudzeniu dekorujemy czekoladą.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ