Nadziewana cytryna z tuńczykiem i jogurtem greckim, to kawałek Morza Śródziemnego na Twoim talerzu!
Składniki:
– 3 świeże cytryny
– świeża bazylia
– 1 opakowanie jogurtu greckiego
– 1 opakowanie świeżego serka śmietankowego
– 1 puszka tuńczyka
– kapary
– czosnek w proszku
– sól, pieprz
A oto jak to robisz:
Najpierw zaczniemy od cytryn. Dokładnie umyj pod kranem, a następnie ostrym nożem odetnij kapturek od góry. Teraz wydrążamy cytrynę. Jeśli masz małą ręczną wyciskarkę do cytryny, użyj jej do wyciśnięcia cytryny. Uważaj, aby nie naruszyć skórki. Bardzo ostrym nożem odetnij od środka skórkę i resztki cytryny. Opłukałam je jeszcze raz pod zimną wodą, żeby mieć pewność, że są całkowicie czyste.
Możesz zachować sok na przykład na świeżą wodę cytrynową z odrobiną świeżej mięty i ogórka.
Weź dużą miskę i dodaj jogurt, świeży serek śmietankowy i odsączoną puszkę tuńczyka. Mieszaj to, aż uzyskasz gładką mieszaninę. Doprawić solą i pieprzem oraz kilkoma łyżkami soku z cytryny.
Następnie drobno posiekaj kilka listków bazylii, a także drobno posiekaj kapary. Dodaj to do mieszanki tuńczyka i krótko wymieszaj.
Przełóż farsz do rękawa cukierniczego, cytryny starannie napełnij, aż będą pełne.
Aby cytryny były stabilne, odetnij mały kawałek od dołu, aby się nie przewróciły.
Włóż cytryny do lodówki do czasu użycia.
Kiedy je podasz, dodaj ładny kawałek bagietki.
Smacznego.