Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pierogi Przepisy Przystawka, przekąska Wegańskie

Trójkąty filo ze szpinakiem i feta – Spanakopita

Ciasto filo jest, jednym słowem, wybredne. Te cienkie, prawie półprzezroczyste arkusze wydają się pękać od samego spojrzenia, ponieważ są tak delikatne i szybko wysychają. Mimo to, po ułożeniu warstw w naczyniu do pieczenia lub owinięciu wokół słodkiego lub pikantnego nadzienia, phyllo może być również magiczne – złote, lekkie jak piórko i cudownie chrupiące. Postępuj zgodnie z tymi wskazówkami krok po kroku, aby uzyskać łuszczące się warstwy z zamrożonego filo bez frustracji .

Składniki na trójkąty szpinakowe Phyllo Spanakopita:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 100g świeżych liści szpinaku
– 1 łyżka drobno posiekanego szczypioru
– 1/2 szklanki cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
– 1 łyżeczka mielonego czosnku
– 2 łyżki posiekanego świeżego kopru
– 200g sera feta pokruszonego
– 1 jajko lekko ubite
– sól i pieprz do smaku
– arkusze ciasta filo rozmrożone
– 3/4 szklanki roztopionego masła
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozłóż na blasze papier do pieczenia.
Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj połowę szpinaku na patelnię i gotuj, aż zwiędnie. Dodaj pozostały szpinak na patelnię.
Gotuj przez 3-4 minuty, aż cały szpinak zwiędnie.
Wyjmij szpinak z patelni i ostudź. Wyciśnij nadmiar wody. Grubo posiekaj szpinak.
Wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym. Pozostałą łyżkę oliwy podgrzej na średnim ogniu.
Dodaj cebulę i smaż przez 3-4 minuty lub do zmiękczenia. Dodaj zieloną cebulę, czosnek, koperek i gotuj przez 30 sekund.
Mieszankę cebulową przełóż do miski wraz z posiekanym szpinakiem, serem feta i jajkiem. Obficie dopraw solą i pieprzem do smaku. Mieszaj do dokładnego połączenia.
Wyjmij ciasto filo z opakowania i rozwałkuj na płaskiej powierzchni. Trzymaj phyllo przykryty folią lub wilgotnym ręcznikiem, gdy z nim nie pracujesz.
Rozłóż jeden arkusz ciasta długim końcem skierowanym do siebie. Posmaruj ciasto roztopionym masłem.
Dodaj drugą warstwę ciasta na pierwszą, a następnie posmaruj drugą warstwę masłem.
Ciasto pokroić pionowo na 3 paski.
Połóż 1 1/2 łyżeczki nadzienia na jednym końcu paska ciasta. Złóż jeden róg ciasta na nadzienie, aby uformować trójkąt.
Złóż pasek ciasta na sobie w ten sposób, aż dotrzesz do końca. Posmaruj odrobinę roztopionego masła i umieść trójkąt na przygotowanej blasze.
Powtórz proces z pozostałym ciastem i nadzieniem.
Ułóż trójkąty na blachę. Staraj się piec Trójkąty Spanakopita zaraz po ich uformowaniu, inaczej mokre nadzienie zmiękczy ciasto filo i spowoduje pęknięcie podczas pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni, przez około 20-25 minut lub do uzyskania złotego koloru.
Jedz na ciepło lub na zimno z orzeźwiającym dipem ogórkowo-jogurtowym (przepis na dip tzatziki tutaj).


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ