Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Deser Naleśniki Przepisy

Te naleśniki smażone są tylko z jednej strony. Zamiast ciasta – miska obszernej piany…

Te biszkoptowe naleśniki przyciągają nie tylko oryginalnym wyglądem, ale także delikatnym, niezwykłym smakiem i aromatem.
Charakterystyczną cechą naleśnika marokańskiego jest jego blady, nie smażony kolor. Podaje się je z sosem na bazie roztopionego masła i miodu.
Jeśli masz ochotę na puszyste naleśniki na śniadanie, skorzystaj z tego przepisu i przygotuj je w domu.
Przepis na ciasto naleśnikowe
– Kasza manna 1 szklanka
– 1 szklanka mąki pszennej
– 2 szklanki ciepłej wody (400-450 ml)
– 1 jajko
– 1 łyżeczka oleju roślinnego
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżeczka drożdży
– szczypta soli
– 0,5 łyżeczki soda oczyszczona lub proszek do pieczenia
DO SOSU
– 70 g masła
– 6 łyżek stołowych miodu

Gotowanie:
Wszystkie suche składniki wymieszać w głębokiej misce, dodać jajko, wymieszać. Następnie wlać strumieniem ciepłą wodę z olejem roślinnym i dokładnie wymieszać.

Ubijaj masę przez 1-2 minuty mikserem lub ubijaj, aż powstanie płynne ciasto, następnie przykryj i odstaw na 40 minut, aby maksymalnie wyrosło.

W czasie gdy ciasto rośnie robimy sos. Aby to zrobić, rozpuść miód z masłem, ale w żadnym wypadku nie doprowadzaj sosu do wrzenia.

Podwojone ciasto wylewamy na lekko rozgrzaną patelnię bez oleju. Ciasto wylewamy dokładnie na środek i nie rozprowadzamy po patelni, gdyż w przeciwnym razie naleśniki nie będą bulgotać. Smażyć na średnim ogniu i tylko z jednej strony.

Gdy wierzch naleśnika przestanie się kleić i będzie suchy, zdejmij go z patelni. Podawać z sosem – smacznego!

A posypując naleśniki tartym serem i przyprawami, otrzymasz pyszną przekąskę.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ