Szybkie i łatwe do przygotowania ciasto bez pieczenia. Nie trzeba mieć piekarnika aby przygotować pyszne ciasto.
Składniki:
200g herbatników (typu petit beurre)
Masa:
– 250g mleka skondensowanego
– 3 jajka
– 400 ml mleka 3,2%
– cukier wanilinowy
– 50g cukru
– 200g masła
Glazura:
– 25g czekolady gorzkiej
– 40g kakao
– 40g kremówki
– 80ml wody
– 125g cukru
– 4g żelatyny
– banany – opcjonalnie
Do naczynia wlać mleko skondensowane, mleko 3,2%,jajka, wsypać cukier i cukier wanilinowy, postawić na palnik i podgrzewać. W czasie podgrzewania mieszamy za pomocą trzepaczki do uzyskania konsystencji budyniu. Zestawić z ognia do wystudzenia. Masło utrzeć w mikserze i dodawać partiami wystudzoną masę.
Przygotować naczynie ( w tym przypadku wykorzystane jest prostokątne naczynie szklane). Na dno naczynia układamy herbatniki i zalewamy częścią masy, rozprowadzamy równomiernie. Czynność powtarzamy – układamy drugą warstwę herbatników – zalewamy masą (jeżeli ktoś lubi banany, można na masę układać pokrojone w plastry banany). Robimy 3 lub 4 warstwy, na górze układamy herbatniki. Odstawiamy do chłodnego miejsca i zabieramy się za przygotowania glazury. Do żelatyny wlać 50ml wody. Resztę wody wlać do naczynia, dodać kremówkę, cukier, kakao, postawić na palnik i mieszając doprowadzić do wrzenia. Wyłączyć, dodać czekoladę i żelatynę, mieszać do rozpuszczenia, przestudzić. Glazurę wylewamy na ciasto, pozostawiamy do stężenia. Gotowe.
Smacznego.
Fajerki i smak
Natura i Fajerki czyni smak wielki …..