Kto pamięta cukierki kukułki? Dla wielbicieli smaku tych cukierków jest właśnie to nasze ciasto – na bazie ciemnych biszkoptów, kremu kukułkowego i śmietankowego.
Przepis dla fanów przekładanych ciast, w których jedna pyszna warstwa goni kolejną. Pamiętacie kakaowe, nadziewane cukierki Kukułki? Ich smak odtworzymy w pysznym cieście, które okazało się hitem wśród moich znajomych.
Dwa rodzaje biszkoptu – waniliowy i kakaowy przełożone są prostym, śmietankowym kremem. Kukułce charakteru nadaje intensywne nasączenie blatów – połączenie alkoholu, kawy i czekolady, sprawdza się idealnie.
Ciasto wykończone jest polewą z masła i kakao, która przypomina mi smak ciast z dzieciństwa. Wypróbuj przepis na ciasto Kukułka.
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
– 6 jajek
– 3/4 szklanki cukru
– 1 szklanka mąki
– 2 łyżki kakao ciemne
– ¼ szklanki oleju
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt waniliowy:
– 4 jajka
– 140 g cukru
– 1 łyżeczka Cukru z wanilią
– 40 ml oleju
– 160 g mąki pszennej
– ½ łyżeczki Proszku do pieczenia
Wykonanie biszkoptu kakaowego:
Dno i boki tortownicy o średnicy ok.25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt kakaowy.
Jajka wybij do miksera, dodaj cukier, ubij na puszystą masę. Ciągle ubijając dodaj olej. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszaj, dodaj do masy jajecznej i wymieszaj łopatką. Przelej do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, piecz około 40-45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij z piekarnika , uderz lekko dnem formy o blat i odstaw do wystudzenia.
Biszkopt kakaowy wyjmij z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Biszkopt waniliowy:
Postępuj tak jak przy pieczeniu biszkoptu kakaowego.
UWAGA: biszkopty najlepiej przygotować dzień wcześniej – łatwiej jest kroić na blaty.
Krem z kukułek:
– 2,5 op. budyniu śmietankowego bez cukru (ok 34 g każdy)
– 750 ml mleka
– 300 g cukierków kukułek
– łyżka cukru
– 250 g miękkiego masła
Poncz:
– 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 1 szklanka wody
– 50 ml wódki
– 1 łyżka cukru
Polewa czekoladowa:
– 100 g gorzkiej czekolady
– 50 ml śmietany kremówki
– 2 łyżki masła
Przygotuj krem:
Do garnka wlej 250 ml mleka, dodaj kukułki, cukier i na niewielkim ogniu gotuj, cały czas mieszając, aż kukułki się rozpuszczą.
Pozostałe 250 ml mleka przelej do miseczki, wsyp budyń i za pomocą rózgi kuchennej dokładnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
Mleko z budyniem dodaj do gotującego się mleka kukułkowego i mieszaj, aż całość się zagotuje i zgęstnieje.
Następnie odstaw do ostudzenia, przykryj folią spożywczą tak, aby przylegała do budyniu i nie utworzył się kożuch.
Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj przestudzoną masę kukułkową. Ubij tak długo, aż powstanie jednolity krem. Gotowy krem odstaw do lodówki.
Przygotuj poncz:
Kawę z łyżeczką cukru zalej szklanką wrzątku. Dodaj alkohol, zamieszaj i odstaw.
Przygotuj polewę czekoladową:
Śmietanę kremówkę podgrzej dodaj masło i połamaną gorzką czekoladę. Mieszaj do jej rozpuszczenia.
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy i waniliowy przekrój na 3 części. Spód kakaowego przełóż na dno blaszki i nasącz go za pomocą pędzelka ponczem, wyłóż na niego cienką warstwę kremu kukułkowego, wyrównaj.
Jedną część biszkoptu waniliowego wyłóż na blat z kremem, nasącz delikatnie ponczem, wyłóż krem kukułkowy cienką warstwą.
Postępuj dalej w kolejności: biszkopt kakaowy, krem kukułkowy, biszkopt waniliowy, krem kukułkowy i jeszcze raz powtórz to samo.
Wierzch nasącz pozostałym ponczem i polej polewą z gorzkiej czekolady.
Ciasto trzeba schłodzić w lodówce przez minimum 4h, a najlepiej przez całą noc.
Smacznego.