Daktyle nadziewane ricottą i orzechem włoskim – super pyszny deser
Daktyle nadziewane ricottą i orzechem włoskim to super pyszny deser lub przekąska. Są tak proste do wykonania i wymagają tylko dwóch składników (w razie potrzeby z dodatkowymi dodatkami).
Jako dziecko zawsze unikałam daktyli; dla mnie wyglądały trochę jak pomarszczone karaluchy i nie mogłam zrozumieć, dlaczego ktoś miałby chcieć je zjeść. Teraz nie wyobrażam sobie, aby kiedykolwiek odmówić pysznej, lepkiej, słodkiej daktyli.
Te faszerowane daktyle były bardzo popularne w naszym domu w tym okresie świątecznym. Uwielbiam to, że są łatwe w przygotowaniu. Można je przygotować z wyprzedzeniem i spożywać samodzielnie, ale doskonale nadają się również jako dodatek do półmisków z owocami lub jako część półmiska z serami.
Potrzebujesz:
– daktyle (wybieraj te większe)
– ser ricotta
– orzechy włoskie
-dodatkowo: liście mięty, miód
Usuń pestkę z kilku daktyli, napełnij je kremowym serem ricotta, orzechami włoskimi, włóż listek mięty i zakończ dobrą mżawką miodu. Otóż to!
Jeśli potrzebujesz odrobiny kopa, dodaj szczyptę pieprzu Aleppo (całkowicie opcjonalnie).
Przygotuj te nadziewane daktyle na następną imprezę i obserwuj, jak znikają w kilka sekund! Nie poprzestawaj też na serze ricotta! Mam dla Ciebie jeszcze kilka pomysłów, takich jak figa i jabłko, masło orzechowe i czekolada i wiele więcej!
Smacznego