Żaglówki z sera na faszerowanym jajku
Przepisy na faszerowane jajka są niezwykle różnorodne. Jedni przygotowują je w wersji klasycznej z majonezem lub chrzanem, inni natomiast w wersji fit np. z dodatkiem awokado. Każdy ma swój ulubiony smak tej przystawki.
Jajka prezentują się atrakcyjnie na talerzu właściwie pod każdą postacią, jednak zdecydowanie najlepiej wyglądają, gdy są faszerowane. Połówki jajek faszerowanych, ułożone na talerzu i udekorowane, zaspokoją nie tylko apetyt, ale ucieszą również wzrok.
III. Żaglówki z sera na faszerowanym jajku
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 2 plastry sera wędzonego
– 4 paluszki słone
– 2 winogrona czerwone
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
opcjonalnie: reszta pasty z awokado
Winogrona pokrój na cztery części, paluszki na 5cm kawałki. Ser wędzony pokrój na małe trójkąty.
Obrane jajka przekrój na pół, żółtka przełóż do miseczki, dodaj majonez, sól, pieprz i opcjonalnie łyżkę pasty z awokado z przepisu wyżej, zmiksuj na jednolitą pastę. Wypełnij połówki jajka pastą, w środku ustaw kawałek paluszka, trójkąt z sera i cząstkę winogrona.
Smacznego.