Łosoś to skarbnica witamin jak i kwasy omega-3 i omega-6, dlatego też warto umieścić łososia w swojej diecie. Sam w sobie jest pyszny, ale wędzenie nadaje mu jeszcze więcej aromatu. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do wielu dań, położony na kanapkę albo zjedzony solo wyciągnięty prosto z wędzarni.
Składniki:
– filet z łososia
– sól gruboziarnista niejodowana – 16 g/kg
Solenie:
Rybę nacieramy z każdej strony solą w proporcji 16 g soli na 1 kg ryby. Wkładamy na 12h do lodówki.
Przygotowanie:
Po upływie 12h wyjm rybę z lodówki i opłukaj pod bieżącą wodą, by zmyć nadmiar soli. Po opłukaniu filety osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
Wygrzewanie i osuszanie:
Rozpal ogień w tradycyjnej wędzarce nagrzej do temperatury 50°C. Po osiągnięciu zadanej temperatury włóż rybę do wędzarni na ruszcie na płasko, osuszaj przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Osuszaj do momentu, aż powierzchnia ryby będzie całkowicie sucha.
Wędzenie:
Zamknij drzwiczki i podnieś temperaturę do 55°C. Wędzimy ok. 2-4 h do pożądanego koloru w zależności od grubości płata.
Tak przygotowanego łososia, można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu. Dobrze jest też spakować w spożywczą folię termokurczliwą i wydłużyć przydatność do spożycia jeszcze o kilka dni.
Smacznego!
Uwagi: Zamiast wędzić cały płat łososia, podziel go na kawałki przed wędzeniem.