Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Carving Ciasta Deser Przepisy

Świąteczny stół – jadalne dekoracje stołu – choinka, szyszki, świeczki

Chociaż takie świąteczne dekoracje do tego jadalne, kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia, możemy przygotować bez okazji. Szybkie do wykonania, słodkie i niesamowicie dekoracyjne.
Szyszki czekoladowe
Jadalne czekoladowe szyszki to taka świąteczna rozkosz! Ten przepis na deser bez pieczenia można przygotować z wyprzedzeniem, a jego przygotowanie zajmuje tylko 30 minut.
Szyszki sosnowe słodkie i czekoladowe bez pieczenia to taki prezent świąteczny, bardzo malowniczy i bardzo przyjemny w przygotowaniu.
Wyobraź sobie je na swojej świątecznej desce deserowej lub przynieś je na przyjęcie świąteczne!
Od czasu do czasu podoba mi się przepis, który stanowi dla mnie wyzwanie, ale zwykle lubię łatwe i proste przepisy, które robią wrażenie.
Składniki:
– 150 g herbatniki petit beurre
– 30 g gorzkie kakao w proszku
– 1 łyżka cukru
– 100 ml mleka
– 20 g masła
– płatki czekoladowe
– cukier puder
– do smaku aromat rumu lub araku
Przygotowanie:
Rozpuść masło w ciepłym mleku.
Posiekaj ciasteczka w blenderze. Dodaj kakao i wymieszaj. Przenieś zmiksowane herbatniki do miski, wlej masło z mlekiem. Wymieszaj wszystkie składniki.
Uformuj bochenek o miękkiej konsystencji, w przeciwnym razie nie będzie można włożyć płatków.
Uwaga: jeśli okaże się twarde, dolej więcej mleka.
Ciasto podziel na trzy lub cztery części.
Uformuj stożki o większej podstawie.
Połóż podstawę w małym naczyniu, aby móc ją obracać jak na tokarce.
Włóż płatki zaczynając od góry (niektórzy zaczynają od podstawy – zrób tak jak ci wygodniej).
Kontynuuj do dołu, dopasowując luźno płatki, aby szyszka była bardziej realistyczna.
Ułóż je w naczyniu do serwowania, posyp powierzchnię cukrem pudrem i opcjonalnie wiórkami kokosowymi.
I gotowe… Przepis na szyszki sosnowe słodkie czekoladowe bez pieczenia na prezent pod choinkę.

Choinka z kiwi:
– kilka owoców kiwi
– owoce granatu
– owoc kaki
– patyczki na szaszłyki
Jeden owoc kiwi przekrój na pół, będzie to podstawa choinki. Wbij patyczek w kiwi. Pozostałe owoc pokrój w plastry, najlepiej po przekątnej. Obierz owoc granatu. Granat ułóż dookoła podstawy choinki. Na patyczek nadziewaj kiwi zaczynając od największych plastrów. Układaj do samej góry, zakończ gwiazdą z kaki.

Słodkie świeczki:
– rurki waflowe w czekoladzie
– małe pierniki w czekoladzie gwiazdki
– lukier do pierników
– płomyki z białka
Składniki na lukier:
– 25 dkg cukru pudru
– 1 białko kurze
– łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sok z pół cytryny
Proporcja białka do cukru może się trochę różnić w zależności od przeznaczenia lukru np. do malowania kontur potrzebny jest lukier trochę gęstszy niż do wypełnienia. Lukier można zagęścić dodając więcej cukru pudru, a rozrzedzić dodając trochę soku z cytryny, wody lub białka.
Cukier puder powinien być przesiany, aby lukier był gładki, bez grudek. Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje. Wszystkie składniki wymieszaj i utrzyj na gładki i lśniący lukier.
Wykonaj świeczkę:
Polukruj piernik, ustaw rurkę waflową w czekoladzie, lukrem zrób sople, ustaw płomyk.

Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ