Kilka szybkich i prostych przekąsek – Wyjątkowa prezentacja, która sprawi, że Twój świąteczny stół zabłyśnie.
I. Gwiazda z tramezzino z krewetką i ogórkiem
– długi ogórek
– kilka gotowanych krewetek
– ser topiony cheddar
– serek śmietankowy
– tost tramezzino
– pikery
Wytnij gwiazdki z tostu tramezzino i serka cheddar. Z ogórka wytnij długie plastry.
Gwiazdkę z sera połóż na tramezzino. Plaster ogórka 1/3 posmaruj serkiem śmietankowym, połóż krewetkę tak, aby część wystawała poza ogórek i zwiń do 3/4 długości. Resztę ogórka zwiń w falbanę – wbij piker, umieść na serze z tramezzino.
II. Salami Ring na grzance
– grzanki z bagietki
– salami Ring
– bazylia listki
– sos majonezowe Wileński
Grzankę posmaruj sosem majonezowym Wileńskim. Salami pokrój w plastry, układaj po dwa na grzance. Udekoruj listkami bazylii.
III. Salami Siciliano z oliwką na grzance
– salami Siciliano
– grzanki z bagietki
– czarne oliwki
– ser żółty
Z sera wytnij kółka nie większe jak grzanka, połóż na grzance. Umieść oliwkę w salami, nabij na piker, przenieś na grzankę z serem.
IV. Tramezzino z ogórkiem i pasztetem drobiowym
– tost tramezzino
– ogórek zielony
– drobiowy pasztet
– miechunka (Physalis)
Z tosta wytnij kółka, ogórek pokrój w plastry, połóż na tramezzino. Wyciśnij rozetę z drobiowego pasztetu, na górze umieść miechunkę.
V. Ser pleśniowy Gorgonzola z truskawką i miodem
– tost tramezzino
– orzechy włoskie
– truskawki
– miód
Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki.
Tramezzino pokrój w niewielkie prostokąty, poprósz serem Gorgonzola, połóż plaster truskawki, posyp orzechami włoskimi, polej delikatnie miodem.
Smacznego.