Placek żywiecki składa się z miodowych blatów na sodzie przełożonych powidłami śliwkowymi i kremem z kaszy manny. Na początku ciasto jest bardzo twarde, ale z każdym dniem mięknie, aby 3-go dnia wprost rozpływać się w ustach.
Ciasta miodowe są pracochłonne, ale ich wielkim atutem jest fakt, że można je przygotować już 2-3 dni wcześniej. Ma to wielkie znaczenie w ferworze świątecznych przygotowań 🙂.
Ciekawostką w tym cieście jest dodanie oprócz masła także smalcu. Jeśli nie używacie do słodkich wypieków smalcu to użyjcie wyłącznie masła.
Składniki na ciasto
– 500g mąki pszennej,
– 1 łyżeczka sody,
– 150g cukru,
– 150g płynnego miodu,
– 50g masła,
– 100g smalcu,
– 2 jajka,
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
Krem:
– 2 szklanki mleka,
– 3 czubate łyżki kaszy manny,
– 200g masła,
– 150g cukru pudru,
– 3 żółtka,
– 35g zmielonych orzechów włoskich (3,5 łyżki),
– 2 łyżki rumu,
– 1 cukier waniliowy,
– 1 łyżka mąki pszennej,
Dodatkowo:
– 1 słoiczek powideł śliwkowych,
– 100g mlecznej czekolady,
– 100g śmietany kremówki,
PRZYGOTOWANIE:
Krok 1
CIASTO: Na stolnicę wysyp mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika i cukrem. Dodaj smalec i masło, siekaj razem nożem do powstania konsystencji kaszki. Następnie dodaj jajka i miód. Chwilkę jeszcze siekaj, a następnie już rękoma zagniataj gładkie ciasto. Ciasto podziel na 4 równe części.
Foremkę o wymiarach 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Krok 2
Każdą z części ciasta rozwałkuj i wykładaj nim formę. Ciasto będzie się kleiło więc najlepiej rozwałkuj je między dwoma kartkami papieru do pieczenia.
Krok 3
Każdą z części ciasta pieczemy osobno na złoty kolor przez około 10-12 minut.
Krok 4
Ciasta nie wyjmuj od razu z blaszki, bo jest miękkie. Ciasto wyjmij, gdy ostygnie wówczas stwardnieje.
Krok 5
KREM: Odlej ½ szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsyp kaszę mannę i szybko mieszaj. Kaszę zagotuj i gotuj około 8 minut.
Krok 6
Gdy kasza się gotuje to żółtka ucieraj na jasną i puszystą masę z połową cukru pudru (75g). Do żółtek dodaj mleko (1/2 szklanki) i mąkę, wymieszaj.
Krok 7
Masę jajeczną wlej na gotującą się kaszę (pod koniec gotowania) i mieszaj. Kaszę gotuj jeszcze chwilkę aż do zgęstnienia. Po ugotowaniu odstaw do całkowitego wystudzenia.
Krok 8
Masło ucieraj na jasną i puszystą masę maślaną z pozostałym cukrem pudrem (około 5 minut). Dodaj ugotowaną kaszę, łyżka po łyżce i miksuj. Na sam koniec dodaj orzechy i rum, mieszaj. Krem podziel na 3 równe części.
Krok 9
ZŁOŻENIE CIASTA:
Na spodzie foremki połóż pierwszy blat ciasta miodowego. Smaruj go równomiernie warstwą powideł śliwkowych, a następnie kremem. Krem przykryj kolejnym blatem ciasta i postępuj analogicznie aż do wyczerpania składników.
Krok 10
Do rondelka wlej śmietanę. Podgrzej ją prawie do momentu zagotowania. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia czekolady. Polej wierzch ciasta.
Ciasto odstawiamy na 2-3 dni do lodówki.
Smacznego