Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Pora Na Posiłek Potrawy z jajek Przepisy Przystawka, przekąska

Szynka w galarecie z jajkiem

Szynka z jajkiem w galarecie to bardzo smaczna przekąska na różne okazje, sprawdzi się na wielkanocne śniadanie lub na jakiekolwiek przyjęcie.

Składniki:
– 6 plasterki szynki konserwowej
– mieszanka warzyw w słoiku (groszek-marchewka-kukurydza)
– 0,5 litr wywaru mięsnego lub warzywnego
– 4 łyżeczki żelatyny lub agartyna
– 2 jajka ugotowane na twardo
– papryka czerwona
– natka pietruszki, sól, pieprz, papryka
– silikonowe foremki ( do babeczek)


Sposób przygotowania:
Szynkę pokrój w grubsze paski o szerokości ok. 2cm -wyłóż nią pojemniki foremki do pieczenia babeczek, (mogą być małe pudełka po jogurcie, szklanki do whisky), na dno włóż po listku pietruszki. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w plastry. Na dno foremek połóż po plastrze jajka. Warzywa odcedź z zalewy, poukładaj w foremkach. W wywarze rozpuść żelatynę, dopraw do smaku i wszystkie wypełnione foremki zalej. Odstaw do zastygnięcia. Po zastygnięciu wyjmij z foremek i ustaw odwrotnie – jajkiem do góry. Udekoruj sałatą.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ