Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Ciasta Deser Kremy, glazury

Orzeszki z ciasta z kremem orzechowym

Pyszne kruche pieczone ciasteczka w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem, świetnie sprawdzają się na imprezach z udziałem dzieci – chociaż i dorośli je uwielbiają – przeważnie robię z nadzieniem orzechowym. Można również użyć nutellę lub masę kajmakową ewentualnie swój ulubiony krem. Samo pieczenie nie jest skomplikowane, pieczemy je w specjalnych maszynkach elektrycznych lub nad gazem.
Składniki na około 100 orzeszków (po złączeniu).
Składniki na kruche ciasto:
– 400 g mąki pszennej
– 2 duże jajka
– 100 g cukru pudru
– 100 g skrobi ziemniaczanej
– 16 g cukru wanilinowego
– 250 g masła, pokrojonego w kostkę, schłodzonego
– pół łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną przesiej, dodaj masło i posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodaj pozostałe składniki i szybko zagnieć (ciasto można również zmiksować w mikserze). Z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż do lodówki na co najmniej 60 minut.

Ze schłodzonego ciasta zrób małe kuleczki (wielkość trzeba wyczuć – zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże, ciasto wypłynie ponad kształt foremki). Piec w rozgrzanej maszynce do rumianego koloru, około 2 – 3 minuty – w zależności od mocy maszynki. Wyjm, odłóż do wystudzenia.

Składniki na krem orzechowy:
– 1 szklanka mleka
– pół szklanki drobnego cukru
– 3 żółtka, z dużych jajek
– szczypta soli
– 3 łyżki mąki pszennej
– 230 g masła, w temperaturze pokojowej
– 3 łyżeczki likieru orzechowego (lub rumu lub ekstraktu z wanilii)
– pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
Krok 1
Mleko przelej do rondelka i zagotuj z połową cukru.
Krok 2
W misie miksera umieść żółtka, sól, resztę cukru, utrzyj do białości, pod koniec dodaj likier orzechowy (używam końcówki miksera do ubijania białek). Dodaj przesianą mąkę pszenną i ucieraj dalej.
Krok 3
Kiedy mleko się zagotuje przelej 1/3 do masy żółtkowej i zmiksuj. Tak zahartowaną mieszankę przelej do reszty mleka w rondelku i ugotuj jak budyń – cały czas mieszaj drewnianą łyżką, do zagotowania, gotuj przez 1 minutę. Zdejm z palnika, przykryj folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu, odstaw do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
Krok 4
Masło utrzyj w misie miksera do otrzymania jasnej, puszystej masy maślanej. Dodaj partiami wystudzony budyń cały czas ucierając do połączenia (przez około 5 minut). Na koniec dodaj zmielone orzechy i miksuj do połączenia.
Krok 5
Orzeszki nadziewaj masą i łącz w pary. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ