Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne Przystawka, przekąska

Tatar z wędzonego łososia/limonka/pumpernikiel

Tatar z łososia wędzonego to posiekany drobno filet z ryby doprawiony odrobiną soku z cytryny i oliwą. Dodatek posiekanej szalotki i kiszonego ogórka dopełni całości.
Ten przepis na tatar z łososia łatwo można przygotować w kilka chwil. W 20 minut stworzysz doskonałą przystawkę. W towarzystwie rozmarynu, soku z cytryny i przypraw tatar z łososia wędzonego staje się wspaniałym daniem kolacyjnym lub imprezowym. Jego smak sprawi, że zachwyci miłośników owoców morza, a Twoi bliscy poproszą o dokładkę.

Składniki:
– 300g łososia wędzonego
– 2 szalotki
– 3 ogórki korniszony
– łyżka oliwy z oliwek
– łyżeczka soku z cytryny
– sól i pieprz
– szczypiorek (lub pietruszka)
dodatkowo:
– kawior czarny
– jajka przepiórki
– pumpernikiel
– kiełki (np. rzodkiewki)
– rozmaryn
Przygotowanie:
– Łosoś wędzony, szalotkę i korniszony pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miseczki, dodaj posiekany szczypior, dopraw solą, pieprzem, skrop cytryną, wymieszaj. Na koniec wlej oliwę z oliwek i jeszcze raz przemieszaj. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
Jajka przepiórki ugotuj na twardo, obierz, pokrój na cztery części.
Weź pumpernikiel, postaw formę pierścieniową, włóż tatara lekko dociskając, zdejm obręcz. Na środku umieść cząstkę jajka przepiórki, odrobinę kawioru czarnego, kiełki, udekoruj rozmarynem.


Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ