Fajerki i smak

Natura i Fajerki czyni smak wielki …..

Danie rybne

Szczupak w sosie śmietanowo – koperkowym

Jedną z moich ulubionych ryb jest szczupak. Od 1 maja do końca grudnia wolno go łowić (oczywiście z kartą wędkarską) więc korzystam z zasobów rzek i jezior, również można kupić w sklepie rybnym. Większość moich znajomych nie lubiło szczupaka, dopóki nie spróbowali u mnie. Twierdzili że to sucha ryba i ma dużo ości. Wszyscy zmieniają zdanie na temat tej rybki po spróbowaniu. Zachęcam do skorzystania z tego przepisu.
Najlepszy szczupak powinien mieć ok 1,5 do 2 kg.
Składniki:
– Szczupak – pokrojony w dzwonko o szerokości ok. 5 cm
– mąka pszenna – 4 łyżki
– śmietanka 18% 300 ml
– 1 pęczek koperku
– 1 cebula
– 2 łyżki olej
– 2 łyżki masła
– sok z cytryny
– sól, pieprz – do smaku
Szczupaka solimy, skrapiamy cytryną i pieprzymy. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin.
Rybę obtaczamy lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony na mieszaninie oleju i masła. Podsmażoną rybę wyjmujemy z patelni (odlewamy nadmiar tłuszczu) i smażymy cebulkę drobno pokrojoną w kostkę. Cebulka ma się zeszklić. Siekamy koper, mieszamy ze śmietaną i wlewamy do zeszklonej cebulki, chwilę mieszamy na patelni, zdejmujemy z ognia. Szczupaka układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem koperkowo – śmietanowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. W tym wykonaniu mięsko ryby ładnie odchodzi od ości.
Uwaga: bardzo dokładnie przeglądajmy rybę gdy podajemy dzieciom.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ