Przekąski finger food w pojemnikach

Przekąski w pojemniczkach jednorazowych zawsze pięknie się prezentują, skomponowane z odpowiednimi dodatkami są bardzo smaczne.


I. Sałatka jarzynowa z jajkiem, pomidorkiem i mini klopsikiem
– sałatka jarzynowa (przepis tu)
– jajko ugotowane na twardo
– mini klopsiki (przepis tu)
– pomidorki koktajlowe
– szczypiorek
– sałata krucha
dodatkowo do dekoracji: pędy groszku
Jajko przekrój na osiem części wzdłuż, pomidor na cztery części, szczypiorek posiekaj.
W pucharku umieść kawałek sałaty kruchej, 2 łyżeczki sałatki jarzynowej, jedną część jajka, ćwierć pomidorka i dwa mini klopsiki. Sałatkę jarzynową poprósz posiekanym szczypiorkiem. Udekoruj pędami groszku.


II. Łódeczka wypełniona serkiem, wędliną i pieczarkami
– pieczarki konserwowe
– serek śmietankowy
– szynka okrągła
– pomidory koktajlowe
– sałata karbowana
– szczypiorek
– pędy groszku
– łódeczki bambusowe
Pieczarki pokrój w plastry.
W łódeczce bambusowej układaj: liść sałaty karbowanej, wyciśnij rozetę z serka, szynkę złóż na czworo ułóż po przeciwnej stronie. Na serek połóż ćwiartkę pomidorka koktajlowego, poprósz szczypiorkiem. Na szynce połóż 4-5 plastry pieczarek. Udekoruj pędami groszku.


III. Łódeczka z łososiem i sałatką z pora
– łosoś wędzony
– 1 por cienki (tylko biała część)
– 60g sera żółtego
– 2-3 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
– sałata kolorowa karbowana
– koper
– łódeczki bambusowe
Por kroimy na pół wzdłuż, dokładnie myjemy i kroimy na półtalarki. Ser zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Por dopraw solą i pieprzem, wymieszaj z serem i majonezem.
Do łódeczki włóż dwa liście sałaty – zielony i brązowy. Łososia pokrój w paski, zwijaj jak różyczkę, umieść w łódeczce, włóż dwie łyżeczki sałatki z pora, poprósz koperkiem.
Smacznego.

Dodaj komentarz